Menu Zavřít

Slibné Portfolio

30. 7. 2016
Autor: Hynek Glos/Euro

Lidé ze Zátiší Group s podporou silného investora otevřeli ambiciózní restaurant.

Začíná se z toho stávat trend: bohatý podnikatel si oblíbí restauraci včetně personálu, načež s ním založí vlastní podnik. Naposled takhle otevřelo naproti pražskému Masarykovu nádraží Portfolio, společný projekt lidí ze Zátiší Group (Bellevue, Mlýnec, V Zátiší) a spolumajitele Finepu. Že nejde o slepý výstřel, ale ambiciózní investici, to poznáte hned na první pohled ještě před jídlem. Z velkorysého vybavení přízemních i sklepních prostorů včetně salonku s prosklenou střechou cítíte víc peněz než z kabelek Jany Nečasové.

Restauraci vede i spoluvlastní Pavel Barták, šéfkuchařem je Tomáš Císařovský a další bývalí zaměstnanci z podniků Zátiší Group se potkali i na placu. Ten není úplně malý: v přízemí najdete tři jídelny včetně salonku, dole dva oddělené sklepy – celkem 80 míst. Gastronomicky Portfolio sází na fúzi evropské moderny; mísí se tu Itálie i Francie, které doplňuje Česko. To neprezentují knedlíky ani smažák, ale spíš říční ryby a zvěřina, tradičně nejlepší domácí maso. Barták jídla popisuje jako zbytečně nekomplikovaná a čistá. Vinnému lístku dominují Francie a Itálie, vždy dobré znamení.

Čistá a nekomplikovaná moderna

Portfolio nabízí denní, stálé i pětichodové degustační menu za 1290 korun. Potěší, že se zde na rozdíl od jiných restaurací objevují na denním menu i jídla ze stálé nabídky, takže pod jednou střechou neexistují dva různé podniky – jeden levnější denní a druhý dražší večerní. Vlastní mix jsem objednal i já: rybí tatarák a hovězí carpaccio z týdenní denní nabídky a telecí svíčkovou s omáčkou z lišek ze stálého menu.

V menu mě hned zarazila omezená nabídka rozlévaných vín, jedno bílé a jedno červené. V praxi to funguje tak, že ke každému jídlu je v menu předvybraná sklenka určitého vína; pokud vás urazí, sdělte to obsluze a zkusí vám vybrat něco jiného. Mně číšník nabídl k rybímu předkrmu základní chablis, které měl otevřené. To se nakonec víc než k rybám hodilo k hovězímu carpacciu.

Ukázka pokrmu v restauraci Portfolio (Autor: Hynek Glos/Euro)Ukázka pokrmu v restauraci Portfolio (Autor: Hynek Glos/Euro) Ukázky pokrmů v restauraci Portfolio (Autor: Hynek Glos)

To tady dělají výborné, určitě jedno z nejlepších v Praze: na grilu delikátně zauzené jemné a šťavnaté maso naoranžovělé barvy servírované s parmezánem a rukolou si s burgundským chardonnay dobře rozumělo. Ne že by to dramaticky neplatilo v kombinaci se zauzeným pstruhem a úhořem s křenem a zeleným jablkem, osvěživým předkrmem dýchajícím čerstvostí; spíš jde o to, že říční ryby mívají delikátnější chuť, již lépe zvýrazní „menší“ víno než chablis. Skvěle ale s rybím předkrmem funguje jemná domácí focaccia.

EBF24

Telecí svíčkovou jsem si nechal udělat jen rare a nelitoval, ničit na pánvi takhle šťavnaté mladé maso víc je prostě barbarství. V Portfoliu podávají české telecí s hebkou tmavou omáčkou z lišek a brambory boulangere a jídlu nelze chuťově ani esteticky nic vytknout, vypadá i chutná skvěle. Snad jen by na talíři škodu neudělala jedna malá brambora navíc, vyšly by tak líp k masu.

V restauraci telecí párují s červeným z Languedocu, to je ale na světlejší maso zbytečně „velké“. Číšník mi k jídlu nabídl i toskánské Rosso di Montalcino, které se s telecím propojí bezchybně. A podobně funguje i jemný citronový sorbet a espreso na závěr. I dům na rohu Hybernské ulice, v němž sídlí Portfolio, (zatím) stejně jako Lidový dům vlastní ČSSD. Snad by sem občas měli na jídlo zajít i její hlavouni, třeba by pak měli radši život.

Hodnocení: 4/5
Portfolio
Havlíčkova 1030/1, Praha 1
t: 224 267 579
e: rezervace@portfolio-restaurant.cz
www.portfolio-restaurant.cz

Nepřehlédněte další recenze:

Restaurace Bastion: dobře utajená bašta

Bistro Brixton Balls: Koule s koulema

Horoměřická Unico Osteria: Bravo, Davide!


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).