Menu Zavřít

Slibný, ale riskantní recept

9. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Uspěje německý Merck s léky proti rakovině?

Němci tomu říkají Gründlichkeit – fanatická pozornost věnovaná detailu. To proto vyrábějí tak spolehlivá auta a obráběcí stroje. Pomáhá to rovněž objasnit, proč se německý Merck, nemající žádnou souvislost se stejnojmenným americkým výrobcem léků, vydal cestou, na níž neuspěly ImClone Systems a Bristol-Myers Squibb: chce získat úřední schválení přípravku na léčení rakoviny Erbitux.
Jde o neslavný lék, který zažehl skandál se zneužíváním důvěrných informací a narušil klid v kuchyni impéria Marthy Stewartové. Klinické studie léku společnosti ImClone byly předloni zamítnuty americkým Úřadem pro potraviny a léky FDA, jemuž se nelíbila neúplná data a chybějící kontrolní skupina. Ale Merck, sídlící v Darmstadtu jižně od Frankfurtu, prováděl vlastní zkoušky pečlivěji a zahrnul do nich více pacientů. Na onkologické konferenci v Chicagu představil 1. června studii s důkazy, že Erbitux může prodloužit život některých pacientů s pokročilou rakovinou tračníku. Výsledky oddělených testů ukazují, že lék je účinný i při léčbě rakoviny plic.
Ostře sledované studie možná dokonce pomohou společnostem ImClone a Bristol-Myers při schvalování Erbituxu v USA. “Nebyl to problém produktu, ale managementu,” poznamenává Ulrich Huwald, analytik hamburské M. M. Warburg. “Merck odvedl lepší práci.” Německá firma se chystá ještě do konce roku začít s prodejem Erbituxu ve Švýcarsku a příští rok také v ostatních státech Evropy.
To znamená, že si ředitel Mercku Bernhard Scheuble může oddechnout, protože rodinou ovládané společnosti naplánoval velmi riskantní směr. Do nedávné doby se farmaceutický obchod Mercku točil kolem Glucophage, léku na cukrovku, který znamenal téměř čtvrtinu příjmů společnosti za předepisované léky kromě generik. Výlučná práva společnosti na prodej Glucophage ve Spojených státech ovšem už minulý rok vypršela. Loni měl Merck zisky 252 miliony dolarů při prodeji 8,7 miliardy dolarů, ale letos bude bojovat s tím, aby zůstal ziskový. Slabý dolar snížil hodnotu tržeb v USA, přičemž pokračující restrukturalizace stála minimálně dvě stě milionů dolarů.
K náhradě ztracených zisků Scheuble vsadil hodně na léky proti rakovině. V licenci kanadské společnosti Biomira Merck testuje vakcínu proti rakovině prsu s názvem Theratope. Rovněž provádí první zkoušky své vlastní látky EMD 72000, určené proti cervikálním, gastrickým a ovariálním tumorům. Podobně jako Erbitux patří i EMD 72000 k převratné kategorii geneticky založených léků, úzce cílených na rakovinné buňky – na hony vzdálených ničivým léčbám, jako je chemoterapie.
Je to slibná, ale riskantní strategie. Pokud léky proti rakovině zklamou, bude Merck následovat řadu svých bývalých kolegů v německém farmaceutickém průmyslu. Kdysi bývali lékárnou světa, ale už dávno je zastínili konkurenti ze Švýcarska, Velké Británie či USA, kde jsou mnohem příznivější podmínky pro vědecký výzkum. Scheuble je odhodlán se takovému osudu vyhnout. Většinu ze 700 milionů dolarů vyčleněných na výzkum a vývoj věnoval na léky proti rakovině, a zašel dokonce tak daleko, že zrušil práce na třech léčivech proti cukrovce, jež by podle analytiků mohly přinášet tři miliardy dolarů ročně.
Jeho sázky nepatří mezi nejjistější. Prodejní potenciál Erbituxu oslabily odklady kvůli fiasku firmy ImClone. Když americký Úřad pro potraviny a léky odmítl její zkoušky uznat, musel Merck zahájit vlastní testy. Proces spolkl miliony dolarů a odložil uvedení léku na trh nejméně o rok. “Jestli to uškodilo? Možná,” připouští Scheuble, ale jak dodává, “tržní potenciál je dostatečný.” Merck očekává, že lék přinese počáteční zisk z prodeje 585 milionů dolarů ročně.
I kdyby léky proti rakovině nepřinesly německé farmaceutické společnosti to, co slibují, není pravděpodobné, že by to Merck fungující už 335 let položilo. Firma má rozvinutou výrobu generik a 42 procent provozního zisku pochází z výroby speciálních chemikálií: je světovou jedničkou v tekutých krystalech, používaných například pro výrobu počítačových monitorů. Bez výnosu nových preparátů, jež by nahradily zmenšující se portfolio léků proti rakovině, by však mohla mít farmaceutická výroba Mercku problémy. Ani německá Gründlichkeit by to nedokázala změnit.

Boj Mercku proti rakovině ERBITUX
Cíl: Kolorektální tumory, nádory plic, hlavy a krku
Očekávané uvedení na trh: 2003 ve Švýcarsku
Stav: Studie ukazují, že prodlužuje život, ale Merck má práva jen mimo USA

THERATOPE
Cíl: Vakcína proti rakovině prsu
Očekávané uvedení na trh: 2005
Stav: Slibné, ale protirakovinné vakcíny narážejí na obtíže

EMD 7200
Cíl: Cervikální, gastrické a ovariální tumory
Očekávané uvedení na trh: nejdřív 2007
Stav: Merck má výlučná práva na lék, využívající stejný princip jako Erbitux, ale na posouzení účinnosti je příliš brzy

Zdroj: Merck & Co., Schroder Salomon Smith Barney, BusinessWeek.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marcela Nejedlá, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?