Menu Zavřít

Sliby nestačí

22. 11. 2002
Autor: Euro.cz

ČEZ

KL24

DUKOVANY (rů) – Elektrárenská společnost ČEZ oznámila, že v první polovině příštího roku zahájí výstavbu skladu vyhořelého jaderného paliva v areálu jaderné elektrárny Dukovany. O stavební povolení požádala v půli listopadu a stavět chce hned po jeho vydání. Má nejvyšší čas, dosavadní skladovací prostory se v Dukovanech zaplní v roce 2005 a nový sklad musí být uveden do zkušebního provozu nejpozději na počátku roku 2006.
Klíčový souhlas, bez něhož by stavební povolení nemohla dostat, vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) minulý týden. Mluvčí elektrárny Petr Spilka pro týdeník EURO uvedl, že ČEZ přesto ještě nemá vyhráno. Ke stavbě za zhruba 300 milionů korun se budou v rámci stavebního povolení vyjadřovat ještě obce Dukovany a Rouchovany, na jejichž území elektrárna stojí. „Stavba se může zdržet, pokud by se obce odvolaly například ke krajskému stavebnímu úřadu,“ řekl Spilka. Proti stavbě mají námitky Dukovany. „Protože není dořešeno konečné ukládání paliva, může se z dočasného skladu stát trvalý,“ vysvětluje dukovanský starosta Vítězslav Jonáš.
Nový sklad s kapacitou 1340 tun by měl sloužit až do plánovaného ukončení provozu elektrárny v roce 2030. SÚJB však souhlasil, že palivo může být v kontejnerech uloženo minimálně padesát let. S trvalým uložištěm se počítá až v roce 2065. Jonáš připouští, že ČEZ slíbil šesti obcím v okolí elektrárny kompenzaci ve výši 50 milionů korun a část těchto prostředků již rozdělil. Zbývající suma má být vyplacena při kolaudaci stavby. „ČEZ nechce k tomuto závazku uzavřít smlouvu. Mám obavy, že by se náhrada mohla snížit,“ řekl Jonáš. Mluvčí elektrárny označuje slovo kompenzace za nepřesné. „Slib se týká sponzorských darů. O kompenzaci bychom mohli mluvit, pokud bychom měli někoho poškodit“.

  • Našli jste v článku chybu?