Menu Zavřít

Slovácko sa súdí

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Korupční aféra dopadá na pověst firem ze skupiny Synot

Titulek v uherskohradišťském týdeníku Dobrý den s Kurýrem hovoří jasnou řečí. „Nejde jen o fotbal, chtějí zničit celý Synot,“ citují noviny na úvodní straně Iva Valentu, předsedu dozorčí rady fotbalového klubu 1. FC Synot. Prvoligová úplatkářská aféra se slováckého dvojměstí Uherské Hradiště-Staré Město bytostně dotýká. Hovořit v negativních souvislostech o Synotu znamená očernit podnikání celé místní skupiny firem ovládané rodinou Valentů, jíž je fotbalový klub stejně jako zmíněné noviny nedílnou součástí.

Už aby to bylo!

„Vidím za tím společenskou objednávku, ať už ze sportovních nebo politických kruhů. V médiích se uvádějí nepravdivá fakta, se kterými se účelově manipuluje, což se v České republice běžně děje již několik posledních let,“ tvrdí v regionálním týdeníku Ivo Valenta (47), který má po boku svého otce Miroslava (71) a svého bratra-dvojčete Miroslava juniora (47) ve skupině klíčové slovo a zřejmě i klíčový majetkový podíl.
Řada lidí potíže firmě ze srdce přeje. „Zničit Synot? Už aby to bylo!“ reaguje na článek na internetu čtenář podepsaný jako bývalý zaměstnanec. Je výrazem lidské přirozenosti, že se pohledy a názory různí. Pro jedny je Synot symbolem úspěchu domácího podnikatelského stavu, vidí v něm nové výhonky starých baťovských tradic Zlínska, sponzora místní zábavy a kultury i zdroj obživy stovek lidí. Druzí poukazují na úzké vazby klanu Valentových s pravicovými komunálními i parlamentními politiky (především z ODS) a předmětem jejich morálního odsudku je i fakt, že Synot tyje ze závislosti gemblerů a lidí holdujících sázení a hazardu. To vše násobeno tradiční závistí může svádět k názoru, že v kauze vůbec nejde o sportovního ředitele 1. FC Synot Jaroslava Hastíka, který měl podplatit fotbalové rozhodčí Stanislava Hrušku (v utkání se Spartou) a Václava Zejdu (v zápase s Blšany), ale jenom o policejní komplot v zájmu nepřátelsky naladěných politických a podnikatelských skupin. Nepřejícníky by bylo možno takto hledat v levicových stranách, konkurenčních fotbalových klubech i v sázkových kancelářích.

Proč tak pozdě?

Ivo Valenta je o tom přesvědčen. „Jsem si jist, že někdo chce poškodit značku Synot,“ zopakoval minulu středu v rozhovoru pro týdeník EURO moravský podnikatel s trvalým bydlištěm v Monte Carlu. Valenta dodává, že jejich firma je na trhu už čtrnáct let a vždycky se „pohybovala v mezích zákonů“. „Když budete sledovat, jakým způsobem je ta kampaň vedena, tak selským rozumem musíte dojít k názoru, že tu není něco v pořádku. Pokud nějaká kauza byla, tak s tím měli okamžitě přijít, okamžitě to transparentně řešit, ne až po několika měsících. My bychom vyvodili důsledky - pokud by to byla pravda - a mohlo jít všechno dál. Tady má ale někdo zájem to po kouskách servírovat do médií. To je tvrdý konkurenční boj,“ dodává byznysmen. Z jeho slov lze ovšem dovodit, že ruku do ohně by za manažera Hastíka asi nedal. Při znalosti pozadí českého fotbalu je třeba se také ptát, proč zrovna Synot a proč právě teď? Pravdou je, že v prvním Hastíkově korupčním případu by leckdo rysy policejního spiknutí mohl spatřovat, zveřejnění druhého však představy o nečisté hře bezpečnostních složek silně nabourává a je třeba dát velký prostor špionážní fantazii, abychom v beránčí čistotu 1. FC Synot stále věřili.

Katastrofický scénář.

Za manažery Synotu se staví třeba bývalý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Gottvald. „Jardu Hastíka znám pětadvacet let. Byl to on, kdo Synot vtáhnul do fotbalu. Považuji jej za jednoho z nejslušnějších lidí, které jsem kdy potkal. Nevěřím, že udělal něco špatného. Pokud by se něco přece jen mělo stát, jsem si jist, že Ivoš Valenta by to nedovolil. On není takový fanatik jako třeba já, který fotbal miluje až za hrob,“ stojí Gottvald při lidech z Uherského Hradiště. Každopádně bude třeba vyčkat na důkazy, o nichž policie tvrdí, že jsou přesvědčivé (odposlechy, sledování předávání peněz). Skupina Synot bude muset - chtě nechtě - svůj dosavadní vztah k fotbalu alespoň částečně přehodnotit. „Pro nás to z ekonomického hlediska znamená jen těžký prodělek. Děláme to hlavně kvůli regionu, v němž podnikáme. Ani marketingově to žádný valný význam nemá, snad jenom v tom, že značka Synot se zviditelnila. Pokud někdo v této republice nepřeje fotbalu, tak mohou přijít v úvahu i katastrofické scénáře,“ naznačuje Valenta, šéf dozorčí rady 1. FC Synot, že loajalita mecenášů klubu (který se svým více než šedesátimilionovým rozpočtem patří v ČR nejbohatším) nemusí být věčná. A to se samozřejmě netýká jenom Synotu.

KL24

Království rodu Valentů Zkratka Synot znamená „synové a otec“. Dnes se za ní skrývá téměř třicítka firem, jejichž pojítkem je mužská část rodiny Valentů.

  • Synot W, a. s. – prodej a servis výherních hracích automatů a jackpotů s pobočkami v Uherském Hradišti, Praze a Ostravě. Zahraniční zastoupení má na Slovensku, v Maďarsku, v Polsku, na Ukrajině, v Lotyšsku, Litvě, Chorvatsku a v Gruzii.
  • SGS, a. s. - vývoj, výroba a prodej telekomunikačních zařízení pro monitorování, regulaci a řízení průmyslových zařízení. Firma dodává řešení pro snímání a přenos sledovaných fyzikálních veličin, jejich centrální sběr, systémy pro vzdálený dohled a řízení technologických procesů pomocí sítě GSM a služby GPRS
  • Synot Leasing, a. s. – finanční leasing (firma jej nabízí zájemcům o výherní hrací automaty)
  • Synot Auto, a. s. – prodej a servis vozů BMW a Mini (ve Zlíně na Třídě Tomáše Bati)
  • Smaltovna Tupesy, a. s. – výroba a prodej smaltovaných i plechových reklamních, bezpečnostních a nostalgických tabulek, znaků, štítů a tak dále. Závod je v obci Tupesy asi deset kilometrů západně od Uherského Hradiště
  • 1. FC Synot, a. s. – prvoligový fotbalový klub se sídlem v Uherském Hradišti. Je označován za pokračovatele dvou odvěkých rivalů, klubů FC SYNOT, a. s., se sídlem ve Starém Městě a FC SYNOT Slovácká Slavia Uherské Hradiště, s. r. o. K jejich sloučení došlo k 1. červenci 2000.
  • Dobrý den s Kurýrem, a. s. - regionální týdeník pro oblast Uherskohradišťska, Uherskobrodska, Ostrožska a Veselska.
  • Hotel Synot – hotel ve Starém Městě
  • Hotel Slunce - hotel v centru Uherského Hradiště. Renesanční budovu získala v roce v roce 2001 firma Synot Real Estate a zahájila rozsáhlou rekonstrukci, loni byla dokončena.
  • GAN, s. r. o. – uherskohradišťská bezpečnostní služba
  • Synot Lotto, a. s. – provoz vícemístných technických zařízení (elektronicky řízená hra v kostky, ruleta a tak dále)
  • Synot Real Estate, a. s. – firma vznikla za účelem zefektivnění využívání nemovitého majetku společností soustředěných kolem Synot W, a. s.
  • Synot Tip, a. s. - sázková kancelář (kursové sázky především na sportovní utkání). Některé spekulace hovoří o tom, že údajné úplatky rozhodčím by mohly souviset právě s činností této firmy.

Kromě toho lze v obchodním rejstříku nalézt další společnosti z rodiny Synot: Synot Game, Synot Plus, Synot Uherské Hradiště, Synot Praha, Synot Brno, Synot Ostrava, Synot Opava, Synot Plzeň, Synot Česká Lípa, Synot A, Synot 99, Synot 2000, Synot Jokers, Synot Finance. Všechno jsou to akciové společnosti a až na výjimky mají uveden jako předmět činnosti provozování výherních hracích přístrojů. U některých z nich je jako vlastník výslovně zapsán pražský Synot Holding, s. r. o. Jeho majitelem je Czech Capital Venture a tuto firmu ze sta procent vlastní v Nizozemsku registrovaná společnost World Capital Ventures. Pro většinu firem ze skupiny Synot platí, že Miroslav Valenta mladší je předsedou představenstva, jeho dvojče Ivo šéfuje dozorčí radě a stále velmi vitální otec (který rodinné podnikání v roce 1990 odstartoval) je členem dozorčí rady či místopředsedou představenstva. Jak Ivo Valenta řekl týdeníku EURO, skupina Synot má dnes kolem 1500 zaměstnanců. Nejde prý v pravém slova smyslu o holding, protože všechny firmy jsou samostatné, s autonomním řízením. Zdaleka prý už nelze hovořit o čistě rodinném podniku. „Do našich firem vstoupila i řada zahraničních investorů,“ uvádí. Bydliště v Monte Carlu, metropoli evropského hazardu, mu prý v hledání cizího kapitálu výrazně pomáhá.

  • Našli jste v článku chybu?