Menu Zavřít

Slovácko volí. Rozvrácené Podolí hledá nového starostu

17. 5. 2017
Autor: Euro, Martin Pinkas

Loni v červenci odvolali zastupitelé v Podolí u Uherského Hradiště starostku a od té doby v obci propukly nepokoje. V sobotu tam proběhnou nové volby. „Pokud by se mně dnes někdo zeptal, jak se dělá v obci revoluce, odpověděl bych mu, že nevím,“ říká v rozhovoru Jiří Trávníček, hlavní iniciátor podolských protestů.

Dlouhé měsíce se zdálo, že situace v rozvráceném Podolí nemá řešení. Poté co pět z devíti zastupitelů během nočního jednání 12. července 2016 odvolalo starostku Janu Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou (obě za Alternativu pro Podolí), zabředla vesnice do téměř neřešitelné situace.

Nové vedení obce v čele se starostou Jaroslavem Hastíkem a jeho zástupcem Miroslavem Křižkou odvolání obou žen vysvětlovalo tím, že je prověřuje policie kvůli údajnému pochybení při čerpání evropských dotací při stavbě relaxačního areálu v Podolí. Řada občanů však byla proti a ve vesnici pořádala demonstrace a pochody.

Zastánci Rýpalové a Kasperové od začátku krize žádali svolání předčasných voleb, ale tomu se nové vedení radnice bránilo. Až do listopadu. To odstoupili všichni čtyři zastupitelé za Alternativu pro Podolí, po nich i další za sociální demokracii, čímž na radnici zůstali pouze čtyři zastupitelé, což zákon nedovoluje a cesta k předčasným volbám se otevřela. Během několika týdnů pak rezignoval i Hastík s Křižkou.

Nové komunální volby proběhnou v Podolí v sobotu 20. května. Kandidují jen čtyři lokální subjekty, žádná z celostátních stran nepostavila kandidátku. Listinu Alternativy pro Podolí vede Jana Rýpalová. Policie totiž už v březnu vyšetřování údajného pochybení při čerpání evropských dotací odložila, trestný čin se nestal.

Volby bude detailně sledovat i podolský aktivista Jiří Trávníček. Právě on po červencovém převratu zburcoval demonstrace a protestní akce, jichž se účastnila až třetina ze zdejších osmi set obyvatel. „Občané jistě zformulují výzvu všem nečestným bývalým zastupitelům a budou po nich žádat veřejnou omluvu za to, co obci způsobili,“ říká v rozhovoru pro Euro.

Jiří Trávníček a bývalá starostka Jana Rýpalová z obce Podolí

Jiří Trávníček a bývalá starostka Jana Rýpalová

Policie odložila vyšetřování bývalé starostky Podolí, za níž dlouhodobě stojíte. Co to pro vás znamená?

Je to pro mě jen potvrzení toho, že paní Jana Rýpalová je čestná a poctivá žena, o čemž jsem ani na vteřinu nepochyboval, a že špinavosti, kterými se ji snažili pošpinit a znevážit zastupitelé pod vedením Vladimíra Many (současně náměstek ministra životního prostředí za ČSSD, pozn. red.), nepřinesly opovržení občanů. Těsně před tím, než zastupitelé hodinu a půl po půlnoci dne 12. července 2016 starostku odvolali, právě Mana s drzostí a arogancí jemu vlastní prohlásil, že starostka spáchala trestný čin, a tudíž musí být odvolána.

Budete po nich chtít omluvu?

Nevím, zda bude chtít paní Jana Rýpalová omluvu po zastupitelích, kteří ji po křivém obvinění vzneseném zastupitelem Manou odvolali. Sám bych jí to doporučoval, vždyť přece není možné si nechat na sobě štípat dříví. Občané ale jistě zformulují výzvu všem nečestným bývalým zastupitelům a budou po nich žádat veřejnou omluvu za to, co obci způsobili. Sám ale žádnou omluvu neočekávám. Tito „šmejdi“ nemají naprosto pocit, že by udělali něco špatně.

Od pana Hastíka kdysi zaznělo, že se paní Rýpalové omluví, pokud vyšetřování nic neodhalí. Věříte, že k tomu dojde?

Nevěřím! Hastík je typ člověka naprosto bez schopnosti utvořit si vlastní názor. Takovouto loutku udělali starostou! Hastík nemá podle mnohých v obci sebemenší schopnost vnímat, co je možné a co už je za hranou. Neomluví se.

Jak zpětně vidíte uplynulý rok a události, kterými si Podolí prošlo. Bylo to nutné?

Bylo to naprosto nezbytné! Náš postoj vyprovokoval bezpáteřní politiky typu Many, Dokoupilové (zastupitelka za Život v Podolí, která pomohla s odvoláním starostky pozn. red.), Křižky a Hastíka k tomu, že v celé své nahotě museli odhalit, čeho jsou ve vztahu k obci, k občanům i ve vztahu k obecnímu majetku schopni. Mana nám všem bez uzardění řekl, že jeho žádný zákon nepřinutí vzít v potaz třeba i 500 názorů podolských občanů. Po této jeho větě jsem se rozhodl, že speciálně Manovi takový zákon ukážu já sám osobně a v praxi – zákon o místním referendu. Rozhodnutí občanů v referendu i takovému nadutému politikovi, jakým se Mana ukázal být, nařídilo, co smí a co nesmí s obecním pozemkem dle požadavků občanů jako zastupitel dělat. Přesto se nám snažili v posledních minutách před vyhlášením výsledků referenda všechno úsilí administrativní cestou zhatit. V obci pak tři hodiny zasahovalo 13 policistů a na závěr musel Hastík umožnit volební komisi umístit výsledky na úřední desku za asistence policie.

Minulé vedení obce, konkrétně pan zastupitel Mana, z vyhrocené situace vinil i vás. Nepokoje jste podle něj rozpoutali proto, že jste ztratili vliv na chod radnice. Je to tak?

Já jsem byl pouze členem komise pro životní prostředí a na rozdíl od Many jsem taky pro životní prostředí v obci pracoval. Neumím si představit, jak bych mohl mít vliv na chod radnice. Hanba by mě fackovala, pokud bych si někdy někomu za svojí práci pro obec o nějaké „všimné“ řekl. Už vůbec nerozumím tomu, jak se to dělá, aby si zastupitel prosadil svůj soukromý zájem mezi ostatními zastupiteli. Mana mě svým tvrzením o vlivu na obecní úřad samozřejmě pomluvil. Pokud by se mně dnes někdo zeptal, jak se dělá v obci revoluce, odpověděl bych mu, že nevím. Stal jsem se aktivním účastníkem občanských protestů, protože se k nám volení zástupci chovali hůř než k dobytku.

Jak slova pana Many řešíte?

Podal jsem na něho trestní oznámení pro pomluvu. Lhal jako ostatně už několikrát, vůbec mě to nepřekvapilo. Potřebují své protivníky potřísnit špinavostmi, které jsou v jejich běžné politické výbavě, což nejlépe dosvědčili křivým obviněním starostky. Tím spíš musíme veřejně při každé příležitosti říkat, jak jsou schopni se chovat, jaké zastávají funkce a ke které politické straně patří. Jinak se jich z politiky nezbavíme!

MMF24

V sobotu 20. května proběhnou v Podolí nové volby. Budete kandidovat?

To je další věc, na kterou naši „političtí šmejdi“ čekají. Aby mohli říct, že jsem celou situaci, kterou, bohužel pro ně, vyvolali sami, způsobil já proto, abych mohl konečně zasednout do zastupitelstva. Kandidovat nebudu, ale nebyl by to pro mě vůbec žádný problém. Dokonce si troufám tvrdit, že bych uspěl s velmi vysokým počtem hlasů. Já si ale trochu libuju v absurdnostech, zvláště pokud mi v nich pomáhají morálně pokřivení lidé.

Připomeňte si události v Podolí:

Obrat v rozvráceném Podolí: vedení obce odstoupilo

Bujení frustrace a nenávisti. Slovácká ves Podolí je v rozkladu

Podolí sa súdí. Vesnice si zvyká na noční pochody


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).