Menu Zavřít

Slovák Fiľo chce v Česku postavit dřevařský závod za 3,1 miliardy

20. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Slovenský miliardář Milan Fiľo, který do přesídlil své impérium do Česka, chce ve Štětí postavit dřevozpracující továrnu. S investicí 3,1 miliardy korun mu pomůže rakouská Mondi.

„V Česku postavíme fabriku, ve které budeme realizovat dřevařskou výrobu desek a hranolů pro moderní stavební systémy. V Evropě se taková výstavba rozbíhá velmi intenzivně a my chceme být také u toho,“ uvedl miliardář pro týdeník Trend.

Nový podnik ve Štětí má vyrábět dřevěné hranoly pro stavební sektor. Nabere zhruba 160 zaměstnanců. Celkově má pohltit až 120 milionů eur, tedy 3,1 miliardy korun a zpracuje až milion metrů kubických dřeva ročně. Finančními partnery nového projektu bude koncern Mondi, který je společníkem také v největších Fiľových papírnách v Ružomberku.

„Česko jsme si na novou investici vybrali proto, že ve svém stavebnictví spotřebuje více dřeva a má i více volného dřeva ze svých lesů. Navíc je blíže k velkému německému trhu,“ osvětlujil investor výběr lokality.

Nový závod, od nějž Fiľo očekává tržby až 5,3 miliardy ročně, má začít růst na konci letošního, nebo začátkem příštího roku.


O Fiľovi čtěte více:

Papír, dřevo, potraviny. Miliardář Fiľo má v Česku velké plány

Ilustrační foto papírny


Čtvrtý nejbohatší Slovák spojil českou a slovenskou část skupiny Eco-Invest do společnosti Eco Investment Group. Na Slovensku holding uzavíral po loňských deseti měsících účetnictví se ziskem 25,2 milionu eur, tedy asi 680 milionů korun. V Praze nyní sídlí v bývalém klášteře U Hybernů na Náměstí Republiky, který Fiľo koupil za 790 milionů korun.

Firma hodlá v Česku kromě investice do dřeva rozvíjet také papírenskou výrobu a dívá se také po akvizičních možnostech v potravinářství.

ebf - tip - debata

Mondi Packaging Paper B.V. je registrována v Nizozemsku, ale má rakouské majitele. Začátkem roku firma oznámila záměr letošních investic v Česku ve výši až 13 miliard korun.

Čtěte také:

Exportní banka půjčí Papcelu 800 milionů na vývoz do Ruska

Papírny Brno vydělaly nejvíce od krize. Díky tržbám z tuzemska a úsporám


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).