Menu Zavřít

Slovenská policie prý zadržela Itala Vadalu, o kterém psal Kuciak

1. 3. 2018
Autor: čtk

Slovenská policie při raziích na východě země dnes zadržela italského podnikatele Antonina Vadalu, o kterém psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Píše to list Korzár, podle kterého byli zadrženi také dva Vadalovi příbuzní. Policie to nepotvrdila, bližší informace slíbila poskytnout v průběhu dne.

Razie v objektech spojovaných s Vadalou kriminalisté zahájili ráno. Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, policie zasahovala v Trebišově a Michalovcích.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar novinářům na východním Slovensku během prováděných razií řekl, že celkem bude zadrženo do deseti osob.

Kriminalisté za účasti příslušníků speciální policejní jednotky prohledávali také Vadalův dům a přilehlé prostory v Trebišově.

Kuciak ve svém nedokončeném materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i Vadalova rodina. Jejich hlavní podnikatelskou činností na Slovensku je podle novináře zemědělství.

MMF24

Die Welt: Způsob vraždy Kuciaka měl být varováním pro ostatní
Německý deník Die Welt je přesvědčen o tom, že způsob vraždy Jána Kuciaka měl být varováním pro ostatní novináře, kteří píší o věcech, které se někomu nelíbí. Píše o tom v hlavním článku na úvodní straně s titulkem „Jak italská mafie vyváděla evropské peníze,“ který odkazuje na téma, jemuž se sedmadvacetiletý novinář před smrtí věnoval. Případu mladého novináře věnuje několik stran.

Deník se ve svém článku zabývá tím, co Kuciakův případ znamená. Připomíná, že poslední rok v tureckém vězení strávil jeho vlastní dopisovatel Deniz Yücel. „Byl symbolem pro to, jaká rizika podstupují ti, kdo pracují pro pravdu,“ píše list. „Případ dobře dopadl. Deniz Yücel je svobodný. Ján Kuciak je mrtvý,“ pokračuje list a připomíná, že mladý novinář byl zavražděn spolu se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

„Vedle těl zavražděných položili vrahové projektily smrtících kulek. Mělo to být varování. Varování dalším novinářům, kteří píšou něco, co se určitým lidem nelíbí,“ míní Die Welt. Pravděpodobné podle něj je, že za vraždou stojí „nepřátelé svobody, lidé, kteří mají tolik strachu z nepříjemných pravd, z novinářů, že kvůli tomu brutálně vraždí“.

Ján Kuciak není ojedinělý případ. Loni bylo po celém světě zavražděno 74 novinářů, letos už čtyři novináři a dva blogeři. Dalších 307 novinářů a blogerů je kvůli své práci ve vězení. Přitom právě v době, kdy oslabují některé demokracie a sílí autokratické režimy, je novinařina podle deníku stále důležitější.

List připomíná i témata, na nichž Kuciak v posledních měsících pracoval. On ani jeho kolegové se přitom nenechali nikdy zastrašit. „Teď musel Ján Kuciak za tento postoj zaplatit svým životem,“ konstatuje Die Welt.

Jedním z mála útěšných aspektů této tragédie je to, že řada evropských médií nyní zveřejnila nedokončené Kuciakovy texty o činnosti italské mafie na Slovensku. „Stal se tak pravý opak toho, co vrazi zřejmě chtěli: Rešerše a jejich výsledky nejsou potlačeny, ale maximálně šířeny. Pravděpodobnost, že díky tomu budou vrazi a jejich machinace odhaleni, výrazně stoupla,“ míní list.

Poslední článek Kuciaka: Italská mafie je napojena na Ficovo okolí

 Fico bude za V4 jednat o dvojí kvalitě zboží s Junckerem

Dále čtěte:

Vražda slovenského novináře: končí ministr kultury i Ficovi spolupracovníci

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář. Pravděpodobně kvůli své práci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).