Menu Zavřít

Slovensko stále české pivo miluje

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Pivovarnictví loni rostlo. A opět stoupla i spotřeba lahváčů na úkor čepovaného

Šest velkých pivovarských koncernů, 29 samostatných pivovarů a 440 minipivovarů loni celkově uvařilo 21,272 milionu hektolitrů piva. To je téměř o jeden milion hektolitrů více než v roce 2017.

„Půl milionu hektolitrů šlo na export, půl milionu na český trh,“ rozebírá zvýšení výstavu František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. Samotné minipivovary vyprodukovaly celkově něco kolem 400 tisíc hektolitrů, a patří jim tedy necelých 2,5 procenta domácího trhu.

Co se ale českému pivovarskému trhu nepodařilo zlomit, je úprk lidí z hospod. Podíl čepovaného piva loni opět klesl (i když jen o jedno procento) na 34 procent, prim si stále drží skleněné lahve a průběžně stoupá obliba plechovek.

Diskuse o jejich zpětném odběru však Český svaz pivovarů a sladoven nepovažuje za důležité. „Chytnout za nos by se měli výrobci jiných nápojů. Ve vratných obalech je totiž prodáváno 77 procent piva,“ reaguje Šámal.

A že má české pivo v Evropě a ve světě stále vynikající jméno, dokládá rekordní export. Do zemí Evropské unie se loni vyvezlo 4,1 milionu hektolitrů, dál do světa pak dalších 972 tisíc hektolitrů. Hlavní cílovou destinací ležáků a výčepních piv z českých varen je stále Slovensko, Německo a Polsko. Naopak export do Británie loni spadl. Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, doufá, že jde jen o krátkodobý výkyv způsobený nejasnostmi kolem brexitu. „Pivovary přesunuly svoje exportní aktivity do jiných oblastí, snaží se na současnou situaci reagovat,“ myslí si Ferencová.

A úspěšný – i když horký a suchý – byl loňský rok i pro osmadvacet českých a moravských sladoven. Ve třinácti pneumatických a patnácti humnových provozech se podařilo vyprodukovat celkově 548 tisíc tun sladu, což je meziročně zhruba o jeden tisíc tun více. Téměř polovina loňského sladu pak skončila v pytlích mířících na zahraniční trhy.

A proč slad z tradičních humnových provozů končí především ve varnách minipivovarů? „Je to marketingový nástroj, je to řemeslo. Záleží ale na každém sládkovi, jaký slad si vybere,“ reaguje Richard Paulů, generální ředitel velkosladoven Soufilet ČR.

Celkový výstav piva (v milionech hektolitrů)

2009

19,8

2010

18,7

2011

18,6

2012

19,1

2013

19,6

2014

19,6

2015

20,1

2016

20,5

2017

20,3

2018

21,3

Spotřeba piva na jednoho obyvatele (v litrech)

2009

153

2010

143

2011

143

2012

146

2013

144

2014

144

2015

143

2016

143

2017

138

2018

Export českého piva (v tisících hektolitrů)

Export českého piva na Slovensko (v tisících hektolitrů)

ZDROJ: ČESKý SVAZ PIVOVARů A SLADOVEN A GENERáLNí ŘEDITELSTVí CEL

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík • stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?