Menu Zavřít

Slovenský ministr zahraničí Lajčák kvůli odmítnutí paktu OSN podá demisi

29. 11. 2018
Autor: čtk

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák se po dnešním odmítnutí migračního paktu OSN parlamentem rozhodl podat demisi. Detaily k Lajčákově demisi zveřejní slovenské ministerstvo zahraničních věcí po schůzce ministra s premiérem a prezidentem, který podle ústavy přijímá demisi člena vlády.

Lajčák již minulý týden pohrozil rezignací v případě, že Slovensko migrační pakt odmítne. Ministra se v otázce dokumentu OSN nezastal předseda vlády Peter Pellegrini, ani nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, která Lajčáka do funkce ministra navrhla.

Dlouholetý diplomat Lajčák stojí v čele slovenského ministerstva zahraničí od roku 2012. Stejnou funkci zastával i mezi roky 2009 a 2010. V debatě ohledně paktu OSN Lajčák odmítl tvrzení kritiků dokumentu, že je právně závazný. Tvrdil rovněž, že téma je zneužíváno populisty, xenofoby a nacionalisty, kteří o dokumentu šíří bludy s cílem zvyšovat vlastní popularitu.

Usnesení proti globálnímu paktu OSN při hlasování podpořilo 90 ze 142 přítomných poslanců slovenské sněmovny, kromě většiny koaličních zákonodárců i část opozice. Premiér Pellegrini v reakci řekl, že rozhodnutí Národní rady vítá.

Slovenská média dříve spekulovala, že v případě Lajčákovy demise projevil zájem o post šéfa slovenské diplomacie Fico, který letos v březnu rezignoval z postu premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Fico zájem o funkci ministra nepotvrdil. Opakovaně tvrdil, že chce, aby ministrem zůstal Lajčák.

Co není v globálním kompaktu podle Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty:

EBF24

 Co není v globálním kompaktu

Přečtěte si také:

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Politický islám nemá v naší zemi místo, oznámil Kurz. Rakousko zavře sedm mešit

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Macron pohrozil odpůrcům Frontexu vyhazovem ze schengenu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).