Menu Zavřít

Slovenský Orange zvažuje vstup do Česka

3. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

Největší slovenský mobilní operátor, Orange Slovensko, zvažuje, že po opadnutí ekonomické krize vstoupí na český telekomunikační trh. Týdeníku EURO to potvrdil generální ředitel operátora Pavol Lančarič. „Momentální situace na světových finančních trzích velí spíše k opatrnosti, ale český telekomunikační trh je z našeho pohledu velice zajímavý. V minulosti jsme o vstupu do Česka uvažovali několikrát, dokonce jsme opakovaně podnikli různé kroky směřující k expanzi, ale bohužel se nám to doposud nezdařilo,“ řekl Lančarič týdeníku EURO.
Slovenský Orange uvažoval o tom, že začne v Česku působit jako mobilní virtuální operátor, avšak s žádným klasickým operátorem se nedohodl na pronájmu kapacity sítě, v níž by služby nabízel. „Vícekrát jsme vedli jednání s českými mobilními operátory, zda by nám pronajali část sítě, ale prozatím neúspěšně. Nicméně je dost možné, že to, co se nám nepodařilo v minulých letech, se povede v budoucnosti. O českých mobilech stále uvažujeme a já bych nám v tomto segmentu rozhodně nezavíral dveře,“ naznačuje Lančarič, že se Orange hodlá k jednání vrátit.
Druhou oblastí českých telekomunikací, kam by mohl Orange potenciálně vstoupit, je odvětví rychlého internetového připojení. Na Slovensku totiž Orange již několik let buduje poměrně unikátní síť optických vláken, která operátorovi umožňuje nabízet internetové připojení, televizi přes internet (IPTV) a volání přes pevnou linku. „Na Slovensku jsme zatím nedosáhli bodu garantované návratnosti této investice, takže je předčasné uvažovat o rozšíření optické sítě i do České republiky. Ale na druhé straně, pokud se nám toho podaří dosáhnout – a já věřím, že to bude v horizontu několika měsíců – nemohu vyloučit, že bychom se pokusili prorazit v Česku i v tomto segmentu,“ řekl Lančarič. V takovém případě by se Orange pravděpodobně pokusil převzít nějakého již fungujícího provozovatele optických vláken, určitou část kapacity by si také zřejmě pronajal a část sítě by stavěl nově. „Pokud bychom jednou do Čech vstoupili, avšak nemusí to být jen tato země, musel by být náš přístup trochu jiný než ten slovenský, kde jsme infrastrukturu budovali postupně. Rok od roku tak, jak rostly naše operace. Těch variant existuje více,“ vysvětluje Lančarič.
Prozatím není jasné, v jakém časovém horizontu se slovenský Orange vrátí k tématu vstupu na český trh, jisté však je, že to nebude dříve, než opadne hospodářská krize. „Přesněji by na tuto otázku odpověděla centrála Orange ve Francii. Za sebe však mohu říci, že jsem se nikdy nevzdal myšlenek nějakým způsobem se českému trhu přiblížit, byť jsme na tomto poli zatím ničeho nedosáhli. Věřím ale, že se situace změní,“ uzavírá Lančarič.
Orange je největším telekomunikačním operátorem na Slovensku, jeho mobilní služby využívají více než tři miliony zákazníků, počet klientů optické sítě přesáhl 25 tisíc. V loňském roce Orange utržil 833 milionů eur, tedy více než 22 miliard českých korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).