Menu Zavřít

Slovenský tisk: Řecko asi opustí euro, Evropa mu ještě může pomoci

6. 7. 2015
Autor: čtk/AP

Řecký lid v neděli patrně rozhodl o neřízeném bankrotu, konci eura v zemi a o nové kapitole Evropské unie, napsal slovenský list Sme v reakci na výsledek referenda, kterým Řekové odmítli podmínky věřitelů pro novou dohodu o další finanční pomoci. Podle Denníku N by EU ještě měla motivovat Atény k reformám výměnou za částečné odpuštění dluhu.

„I kdyby Evropská centrální banka dále prodlužovala nouzové úvěrování (řeckých bank) ve snaze zabránit zřícení státu, což je vysoce nepravděpodobné, po 60 procentech 'ne' už skutečně není vidět, co by mohlo Atény odklonit z nucené dráhy ven z eurozóny,“ napsal na svém webu deník Sme.

Za téměř nemožné list označil skutečnost, že by Řekové dohodli nový program pomoci, který by již nebyl tak přísný, a zůstali v eurozóně například spolu se zadluženou Itálii, která musí dále šetřit. Bankrot Řecka prý zároveň znamená přiznání krachu politiky jeho zachraňování.


Sledujeme: Evropa řeší řecké "NE", ministr financí Varufakis nečekaně odstoupil


List Denník N soudí, že Evropa má ještě šanci udělat Aténám návrh v podobě částečného odpuštění dluhů. „Pokud budou Řekové výměnou za snížení dluhu přinuceni reformovat svou ekonomiku a stát, vzroste šance, že zůstanou přirozenou částí Západu,“ napsal list, podle kterého hrozí, že Řecko bez pomoci Západu skončí v občanské válce nebo si ho začnou vydržovat Rusové a Číňané.

„My jsme si tu ve zbytku unie dosud říkali, že nám to obětování ve prospěch Řecka za to stojí, zatímco referendum vlastně ukázalo, že většině samotných Řeků se naše pomoc zdá být ponižující a že nám za ní nepochybně nejsou vděční,“ uvedl Denník N. Dodal, že Řekové zažili po úsporných opatřeních rychlý a hluboký propad životní úrovně, za viníky tak mají Evropu a Mezinárodní měnový fond.


Čtěte také:

Zahraniční média: Jedinou jistotou v řecké krizi zůstává nejistota

Řekové jasně odmítli požadavky věřitelů. Tsipras chce jednat o seškrtání dluhu

Chudé státy vzkazují Řekům: My jsme reformy provedli, proč ne vy?

CIF24

Řecké škrty provázel o třetinu vyšší počet sebevražd

Tusk: Řekové nehlasují o konci v eurozóně, jednání v případě „ne“ nekončí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).