Menu Zavřít

Slovenští mistři

20. 6. 2002
Autor: Euro.cz

ADSL

CIF24

PRAHA, BRATISLAVA (mtc) – Český telekomunikační úřad zahájil minulý týden správní řízení s Českým Telecomem ve věci zavádění služby vysokorychlostního připojení k internetu ADSL. Týdeníku EURO to řekl ředitel odboru regulace telekomunikačních sítí a služeb Marek Ebert. Podrobnosti zatím zveřejnit odmítl. „Vhledem k tomu, že správní řízení ještě nebylo ukončeno pravomocným rozhodnutím, nemohu o jeho průběhu a ani o případných zjištěních podat žádnou informaci,“ uvedl Ebert.
Stížnosti na postup Českého Telecomu při zavádění služby ADSL formulovali alternativní operátoři v České republice již ve druhé polovině května. Zejména si stěžovali, že Telecom jim nepředložil velkoobchodní nabídku, takže oni nemohou nabízet ADSL koncovým zákazníkům, a Telecom tak získá i na poli této služby monopolní postavení (EURO 21, 22/2002). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede o problému s alternativními operátory a s Telecomem jednání, ale správní řízení ještě nezahájil.
Menší hráči na telekomunikačním trhu se snaží o velkoobchodní nabídce jednat také přímo s Českým Telecomem. Jeho mluvčí Vladan Crha potvrzuje, že jednání probíhají, ale nemá prý k dispozici informace o jejich postupu. Alternativní operátoři je komentují velmi kriticky. „Dominantní operátor se ve věci předložení velkoobchodní nabídky chová pasivně,“ prohlásila manažerka Aliatelu Martina Kemrová. Manažer společnosti Czech On Line Jakub Kvaček dodává: „V úterý 18. června se konala schůzka alternativních operátorů s Telecomem, na níž se měla projednávat otázka velkoobchodní nabídky ADSL. Jednání by šlo popsat rčením „jeden o koze, druhý o voze“, neboť ze strany Telecomu se nejednalo o velkoobchodní nabídku, ale pouze o prezentaci základních principů služby poskytování obsahu pro uživatele služby IOL Platinum. Telecom evidentně hodlá neúměrným způsobem prodlužovat jednání a udržet svůj stávající faktický monopol v přístupové technologii ADSL.“ Stejně si stěžuje i David Duroň ze společnosti KPNQwest/GTS: „Jednání přicházejí pozdě, neboť projekt ADSL byl již spuštěn a dohodnout se s Českým Telecomem je tradičně během na dlouhé měsíce.“
Nejen našim hokejistům, ale i protimonopolnímu úřadu může být vzorem Slovensko. Slovenský antimonopolní úřad totiž druhý červnový týden vydal ve stejném tamním sporu v rámci zavádění ADSL předběžné rozhodnutí. Jím pozastavil společnosti Slovenské telekomunikácie zkušební provoz služby ADSL. Slovenský úřad pro ochranu hospodářské soutěže tím vyhověl požadavku tamní Asociace poskytovatelů internetu, která slovenský telekom obvinila ze zneužívání monopolního postavení.

  • Našli jste v článku chybu?