Menu Zavřít

SLOVO ČNB DO VLASTNÍCH ŘAD

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Ú r o k o v é     s a z b y

Šokujícím způsobem snížila ČNB svou čtrnáctidenní repo sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 8,75 procenta v pátek v pět hodin odpoledne po ukončení obchodů na mezibankovním trhu. Ještě nikdy se sazby neměnily mimo termín konání bankovní rady.

Dva dny před zveřejněním tohoto překvapivého rozhodnutí se na internetové stránce centrální banky objevil zápis z mimořádného jednání rady 22. prosince loňského roku, která rozhodla o poklesu diskontní a lombardní sazby o dva a půl bodu a repo o jeden bod. Ze zápisu vyplývá, že účastníci jednání zvažovali argumenty hovořící pro pokles sazeb vyšší o půl procentního bodu ale nakonec se rozhodli jednomyslně pro opatrnější snížení úroků.

ebf - tip - debata

Vývoj na mezibankovním trhu, kdy sazby na krátkých termínech sice stále klesají, ale od šestiměsíčních lhůt začaly jít opět nahoru, patrně donutily ČNB jednat mimo obvyklé zasedání na konci měsíce. Rezistence kursu koruny vůči brazilské krizi k tomu dodala vedení centrální banky patrně i dostatek odvahy.

Centrální banka tím dává najevo, že si přeje, aby peníze v české ekonomice skutečně zlevnily. Při devíti a půl procentní repo sazbě je totiž pro banky stále poměrně atraktivní spíše volné zdroje ukládat v repo operacích u ČNB, než se snažit je umístit na trhu. Spodní hranici možného poklesu repo představuje diskontní sazba, která je nyní na 8,5 procentech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).