Menu Zavřít

Slunce do pustiny. U Černobylu mají vyrůst solární panely

1. 8. 2016
Autor: ČTK

Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny by mohla znovu po 30 letech produkovat energii. Ukrajinská vláda hledá investory, kteří by v opuštěné oblasti pomohli financovat výstavbu fotovoltaiky.

Uzemí asi 2,6 kilometrů čtverečních okolo Černobylu má velice omezený ekonomický potenciál. Od nehody jaderné elektrárny v roce 1986 se zde stále kvůli radiaci nemůže dařit zemědělství nebo lesnictví. Jedním z odvětví, které v zóně může nalézt uplatnění, je paradoxně opět energetika.

Ukrajinská vláda hledá investory, kteří by v oblasti 100 km severně od Kyjeva postavili fotovoltaické panely. „Černobylská zóna má opravdu dobrý potenciál pro obnovitelné zdroje energie,“ prozradil agentuře Bloomberg ukrajinský ministr životního prostředí Ostap Semerak. „Máme přenosové linky vysokého napětí, které dříve sloužily jaderné elektrárně. Půda je velice levná a máme dostatek kvalifikovaných lidí k práci v elektrárnách.“

Semerak ví, o čem mluví. Sluneční záření v oblasti odpovídá přibližně jihu České republiky. A přenosové sítě u Černobylu zdědily po někdejším jaderném kolosu kapacitu čtyř gigawattů.

Ukrajinská vláda zatím podle britského listu The Guardian plánuje projekt s jedním gigawattem výkonu solární energie a 400 megawatty dalších obnovitelných zdrojů. I to je ohromné číslo, solární Černobyl by se stal největší fotovoltaickou elektrárnou na světě s instalovanou kapacitou asi poloviny Temelína. Ukrajinští developeři mají začít s výstavbou už do konce tohoto roku.


Turecku se sázka na jiný druh zelené energie hrubě nepovedla. Čtěte:

Špinavější než uhlí. Turecko poznává geotermální energii

Geotermální vrty Hellisheidi na Islandu (Autor: ThinkGeoEnergy, CC BY 2.0, Flickr)

Kyjev podle Semeraka zaznamenal zájem o solární projekt u Černobylu od dvou amerických investičních firem a čtyř kanadských energetických společností. Financování zvažuje také Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Ta již dříve přispěla k výstavbě sarkofágů, které zakrývají zničený černobylský reaktor.

EBF24

Solární energetika také může Ukrajinu přiblížit Evropské unii. „Máme normální evropské priority, což znamená mít nejlepší environmentální standardy a ambice na čistou energii,“ dodává Semerak. „Chceme být úspěšnou Ukrajinou, abychom ukázali lidem v konfliktní zóně (na východě Ukrajiny), že život s námi je lepší a pohodlnější.“

Na východě Ukrajiny přetrvává konflikt s rebely podporovanými Ruskem. Ani jedna ze stran neplní minské dohody a příměří je porušováno každodenně.


Čtěte dále:

Zelená energie živí už přes osm milionů lidí

Na chvíli zelení. Němci si vystačili s obnovitelnými zdroji

Metro v Dillí bude živit obří solární elektrárna

Solární farma v Kalifornii (Autor: Army Corps of Engineers, CC BY 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).