Menu Zavřít

Slunce, Měsíc a trh

31. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Robert Taylor tvrdí, že akcie stoupají a klesají podle gravitační síly

WT100

Není možná překvapující, že svět literatury a svět hedgeových fondů jsou ve vzájemném rozporu. Nikdo by však nepředpovídal ostatní prvky tohoto vztahu: rozhněvané investory, regulační orgány, a dokonce i astrofyzikální zákony.
Náš příběh, který je podivnější než smyšlený, začíná koncem 80. let 20. století, když Robert Taylor, tehdy stavební podnikatel a vědec amatér, začal formulovat teorii o tom, že výkyvy v zemské přitažlivosti ovlivňují investory. Během let myšlenku, kterou nazývá Taylorovým jevem, vybrušoval, až z ní vytvořil strategii obchodování na burze.
Devětapadesátiletý Taylor v březnu předvedl svůj systém světu v záhadném románu nazvaném Paradigm (Paradigma), zamýšleném jako Da Vinciho kód pro lidi z Wall Streetu. Má všechny charakteristické znaky báječného letního čtiva. Hlavní postavy přijdou na kloub tajemství burzy, což je nebezpečný objev, který je ohrozí na životě. Je to Taylorova druhá kniha; první byla OPStime, populárně naučná práce z roku 1994 o lidském chování.
Taylor, který svou stavební firmu prodal v roce 1999, trvá na tom, že jeho neobvyklá strategie obchodování funguje. Tvrdí, že když je gravitační síla Země nejslabší (měřeno na základě modelů přílivu a odlivu), trh s cennými papíry stoupá nahoru, jak se to stalo v roce 2000. Říká, že to platí i opačně: když gravitační síla země roste, ceny akcií klesají, jak tomu bylo v roce 1987. „V knížce toto téma vysvětluji průměrnému čtenáři,“ poznamenává Taylor. „Ovšem hlavní postavy používají stejnou metodiku, stejné myšlenkové postupy jako já. Až na to, že jsou urostlejší, snědší a mají mnohem víc vlasů.“
Podívejme se, jak lze Taylorův systém použít. Když model například uvádí, že akciový index Standard & Poor's 500 stoupá, koupíte si akcie nějakého obchodovatelného indexového podílového fondu (ETF), který uvedený index sleduje. Když trh vypadá na sestup, váš postoj se nezmění, ale zároveň prodáte termínované obchody indexu S&P 500, abyste si svůj vklad zabezpečili. Vezmete zisky z těchto termínovaných obchodů a reinvestujete je do ETF, až vám model řekne, že trh dosáhl dna. Laicky řečeno, jde o dlouhodobou strategii, která předpovídá poklesy trhu, než k nim dojde, a vydělává na nich.
Taylor tvrdí, že takhle investuje své vlastní peníze a že od roku 2000 zaznamenal výnosy přes jeden milion dolarů. Prohlašuje, že v posledních pěti letech předstihl index S&P o čtyřicet procent, ale připouští, že při vývoji strategie utrpěl nějaké ztráty.
V roce 2002 Taylor udělil licenci na obchodní technologii založenou na jeho modelu Ty Edwardsovi a partnerovi, kteří v Georgii rozjížděli hedgeový fond s názvem Aurora Investment Fund. Po řadě dramatických obratů obvinila v říjnu 2005 Komise pro komoditní termínové obchody (CFTC) Edwardse z podvodu. Regulátor tvrdí, že Edwards, který vybral většinu z 25 milionů dolarů pro fond (partner zjevně v polovině roku 2004 odešel a není do případu zapleten), uváděl budoucí investory v omyl, když jim namlouval, že skupina spravuje až sto milionů dolarů a tvoří zisky bez jediného ztrátového měsíce.
Edwardsův obhájce, Lawrence A. Rosenbluth, uznává, že ke ztrátám docházelo, ale viní z nich clearingovou banku třetí strany, která se nedržela Edwardsových pokynů k obchodování. Případ je ve fázi předkládání důkazů u amerického obvodního soudu v Georgii.
Taylor uvádí, že z hedgeového fondu Aurora odešel, když se dozvěděl, že se Edwards náležitě nedrží jeho strategie. (Obvinění komise CFTC se ho netýká.) Vzhledem k Taylorovu literárnímu nadání by se tato zkušenost mohla stát materiálem pro pokračování románu Paradigma.

Copyrighted 2006 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?