V údolí Dunaje jsou podobné podmínky jako u Loiry či Rhôny
Absolvovali jsme okruh po jižních vinařských územích a vracíme se do největšího a nejrozmanitějšího regionu našich jižních sousedů, do Niederösterreich. Wachau je snad nejznámější vinařskou oblastí Rakouska, pyšnící se tisíciletou historií i současnou pověstí poskytovatele těch opravdu nej… vín. Rozlohou nevelké území, na kterém je 1233,39 ha bílých rév a 156,84 ha keřů s modrými hrozny, je klimatickými podmínkami, způsobem pěstování a zpracováním vín naprosto unikátní. Krajina mezi klášterem Melk na západě a městy Mauthern a Krems na východě se po obou březích těsně přimyká v těchto místech k ještě ne tak monstrózní řece Dunaj – to je Wachau. Jak je zřejmé z poměru ploch bílých a modrých rév, je oblast specializovaná na bílá vína. Ta v ní skutečně dosahují mimořádných kvalit. Nejvíce se pěstují a nejvyhlášenější jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Müller–Thurgau. Díky podmínkám, které jsou podobné francouzským v údolích řek Loiry nebo Rhôny, s teplým létem a na časté a husté mlhy bohatým podzimem, dosahují vína z Wachau světového věhlasu. Svůj podíl – a ne malý – má i přístup vinařů jak k pěstování a péči o hrozny, tak i při práci ve sklepích. Vinohrady nedaleko od břehu Dunaje vystupují do výše a keře se drží mnohdy všemi kořínky na svazích se sklonem až 45 stupňů. Tato dispozice umožňuje ošetření viničních tratí pouze klopotnou, nikdy nekončící ruční prací. Odtud pramení vztah místních pěstitelů k jejich vinicím. Každodenní dřina, neustálé opravy starých a budování nových teras, dobývání jakkoliv malého kousku úrodné půdy na skoupých kamenitých stráních, to vše navozuje téměř otcovský vztah ke každému sebemenšímu zrnku révy, ke každému, byť i ne zcela vyzrálému hroznu. Proto se sebere vše, co vinice urodí, a vše se také beze zbytku a s náramnou pečlivostí a staletími vybudovaným fortelem zpracuje. Víno za celoroční péči poskytne požitek z jiskrného, vznosného doušku s ojediněle svěžím a mohutným dojmem, dlouhým a plným dozvukem se specifickou, zcela ojedinělou chuťovou skladbou. O jedinečnosti tohoto dunajského údolí i v rámci země svědčí fakt, že rakouský vinařský zákon povolil asi tisíci vinařům, kteří v něm působí, označovat jejich vína vlastní netypickou kategorizací – Steinfeder (lehká, svěží vína s obsahem alkoholu maximálně 10,7 procenta), Federspiel (středně plná, elegantní do 11,9 procenta alkoholu) a Smaragd (bohatá, plného těla s minimální cukernatostí při sběru 18 stupňů KMW). Oblast je atraktivní i jako cíl častých turistických cest, poskytuje mnoho lákavých cílů. Ať jsou to vinařská místa s historickými, citlivě zrestaurovanými stavbami, nebo ruiny středověkých hradů vysoko na skalách, všude se připomíná tisíciletá vinařská historie kraje. A také znamenitá jídla – speciálně kombinované pokrmy, které přímo vybízejí k zapití místními víny. To vše – doplněno o rodinnou atmosféru a francouzský esprit – vyzývá, abyste návštěvu tohoto rázovitého údolí zahrnuli do své dovolené nebo naplánovali na některý víkend. Známá místa ve Wachau jsou Weissenkirchen, Joching, Spitz či Loiben. O oblast se stará sdružení pro ochranu krajiny Vinea Wachau Nobilis Districtus, ke kterému patří většina vinařů. Nelze uvést celou tisícovku jmen, tvořících vinařskou rodinu ve Wachau, ale několik jich přece jen zmíním za všechny ostatní. V obci Dürnstein je to například společnost Freie Weingärtner Wachau – na rakouské poměry olbřímí podnik s roční produkcí zhruba tří milionů lahví, v Jochingu Josef Jamek se skvělou restaurací. V Loibenu jsou to Granner nebo Koppensteiner, Mautern zastupuje rodina Saahsova, Spitz Rixingerovi a ve Weissenkirchenu nalezneme například Antona Nobingera či Weinhof Wachau, kterému vládne Karin Trautsamwieser.
Nabídka týdne
Riesling 2000, Smaragd, Ried Tausendeimerberg
Producent: Weingut Sighardt Donabaum, Spitz, Wachau
Nebývá zvykem opakovat nabídku jednoho sklepa, ale tentokrát učiníme výjimku. Je totiž zajímavé hodnotit krátce po sobě produkty jednoho a téhož sklepmistra. Po minulém doporučení Veltlínského tedy přibližujeme víno ze stejné oblasti, ze stejného vinařského domu. Změna je jen v odrůdě, ročníku a jakostním stupni. Nepřekvapí typickou zlatavou barvou s vehementní jiskrností. Očekávaná je i vůně – bohatá s patrnými náznaky světlého peckového ovoce a dodatkem lipového medu. Překvapení se dostaví až poté. Chuť je obsažná, mnohotónová – ale nedlouhá. Na ryzlink méně důrazné, krátkodeché víno. Řečeno mluvou sportovních komentátorů – chybí mu „tah na branku . Po přivonění a prvním letmém poválení po jazyku slíbí mnoho. Slib se však mění ve skutečnost jen velmi váhavě a nikoliv zcela. Konec nepostrádá říz, absentuje však delší dohra chuťových variací. V žádném případě není toto hodnocení pejorativní či negativistické. Veltlíny z Wachau totiž nasazují laťku tak vysoko, že ostatní odrůdy, byť sklizené ze stejných tratí a vyškolené v těch samých sklepích, jen těžko šplhají do jejich plnosti, bohatství vůní, mnohosti chutí, výsostné harmonie a dlouhých, předlouhých dozvuků. Je také možné, že víno při svém mládí se na své velké dny, kdy nabídne svou nejlepší tvář, teprve chystá. Přidáme-li k tomu poměrně vysoké nároky této odrůdy na klimatické a půdní podmínky, je výsledek patrně maximem možného.
Klidné, neprovokující víno odvede dobrou práci, podpoří–li svou chutí některé drůbeží pokrmy s kořenějším základem nebo úpravy bílých mas, pěkně zvedne dojem studených mis na bázi uzenin a tvrdých, nepříliš aromatických sýrů a jistě se neztratí u zeleninových pokrmů s těstovinami.
Ludvík Šlancar, který vína importuje, tento ryzlink střední třídy rakouské „ryzlinkové produkce ve své roztocké prodejně nabízí za 240 Kč.