Menu Zavřít

Šmékin i PLoS ONE

22. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Těžko si představit něco zdravějšího než brokolici s červeným vínem

MM25_AI

Vlastně si nejsem jistý, zda tato zpráva patří do Pravicové kuchařky nebo do Tao sexu. Ale nejspíš do obou. „Chlap,“ říká hanácký taoistický sexmistr Pavel Šmejkal řečený Šmékin, hrdina mé knížky Tao sexu a dnes zdravý osmdesátník, „je vert jenom tolik, co jeho prostata.“ To je určitě pravda, zvlášť u osmdesátníků, ale není to ještě ta zpráva, kterou mám na mysli. Tou je toto: brokolice snižuje riziko rakoviny prostaty. To je zpráva vědecká, zveřejněná v britském časopise PLoS ONE, přičemž „PloS“ v tomto případě není hanácké „plus“, nýbrž zkratka Public Library of Science. To kromě už dávno známého omlazování ženského ústrojí silným obsahem kyseliny listové. Ta prostatová studie vypracovaná na univerzitě v Norwichi doporučuje mužům zaostřeným na zdraví všeobecně a sexuální zdraví specificky alespoň 400 gramů brokolice týdně. Studie zveřejněná v této publikaci zjišťuje, že pojídání brokolice mění jakýsi genetický proces, který způsobuje prostatě rakovinu. Vědeckými podrobnostmi si nejsem jistý, ale protože brokolice nemá žádné známé vedlejší účinky, bral bych to raději vážně a třebas se i brokolicí přejídal. Rozhodně je to bezpečnější než přejídání masem, jehož rakovinotvorné účinky potvrzuje další studie, vydaná přibližně ve stejnou dobu, a to na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Ta se přesněji řečeno týká specificky masa červeného, tedy masa savců, jehož trávení v žaludku uvolňuje škodlivé chemikálie, které kromě rakoviny působí i kornatění cév, cukrovku a chorobu Parkinsonovu. Jeruzalémští lékařští vědci však maso nezakazují, jen k němu doporučují pít červené víno, které v žaludku tyto škodlivé chemikálie neguje, rozpouští, požírá, utápí, či co. K průměrnému kusu masa (150 gramů) doporučují alespoň jednu skleničku (150 ml). Je to už několikátá nedávná světová studie o léčivých účincích červeného vína, takže už o tom nemusíme pochybovat. A protože červené víno rovněž nemá žádné známé vedlejší účinky (opice není účinek, nýbrž účel) a protože se navíc ví, že působí blahodárně i na tu prostatu, bral bych raději i toto vážně. Takže ideální kombinace by byla brokolice s červeným vínem. Dokonce v červeném víně připravovaná. A jednu takovou tady máme z Catanie na Sicílii, kde se brokolici říká „vrócculi“ a této přípravě se říká „affugati“ a znamená to něco jako brokolice vyplašená. „Vrócculi affugati“ (vizte recept) . Na Sicílii zůstáváme i na ještě o něco bohatší a opět vinný recept „alla palermitana“, tedy z Palerma, kde se brokolici říká ještě o něco siciliánštěji „vruóculi“. V hluboké pánvi opět lehce smahneme cibulku a na plátky nakrájené vypeckované olivy, na to pak na centimetrové plátky pokrájené hlavičky brokolice, lehce osolíme a opepříme. Na ty položíme několik kousků ančoviček (jsme-li vegetariáni, vynecháme). Navrch dáme několik plátků sýra cacciocavallo, ale v bruntálské variantě by možná stačila parenica. Orosíme olejem, položíme další vrstvu tenounce krájené cibule a oliv, další vrstvu plátkované brokolice, ančoviček a sýra. Nejlepší je to ve třech vrstvách. Potřísníme opět olejem a zalijeme červeným vínem. Přikryjeme pokličkou a na úplně nejmírnějším ohni dusíme až hodinu. Na talíři můžeme podávat na topinkách z italského bílého chleba.
Na víně víc brokolicových receptů nemám, tak teď už si jen budeme připíjet červené víno k brokolicím na všelijako. Možná vás překvapí, že Siciliáni dělají taky brokolici smaženou obalovanou (do měkka předpařenou), akorát ne ve strouhance, nýbrž jen v řídkém těstíčku z mouky a vody, a říkají tomu „vruóculi in pastella“, přičemž pastella znamená právě těstíčko, neboť pasta znamená těsto. Podávají je zdobené sardelkami a pokapané citronem.
Chcete-li jednou udělat zapékané brokolice se sýrem, ale pořádně, vymýšlejte si na ně trochu víc než jen ten sýr, popřípadě bešamel. Tyhle „broccoli au gratin“ jsou z Bretagne a dávají se do nich takovéto všelijaké výmysly. Majonéza. Sýr, nejlépe čedar, ale ementál či eidam jde také, strouhaný. Parmezán, rovněž strouhaný. Plátkovaná cibule. Dijonská hořčice. Pepř, sůl a strouhanka. Jednoduše takto: lehce předpařené brokolice ve vymaštěném pekáči prokvedláme se všemi výše vyčtenými ingrediencemi a pečeme půl hodiny. A ještě se nám sem vejde brokolicový polévkový krém, do něhož si zmixujeme kromě spařených brokolicových hlaviček (tlustý stonek nepoužíváme) ještě taky plátkovanou cibuli, plátkovanou syrovou mrkev, celerovou nať, česnek, vodu a smetanu. Zmixujeme a podáváme za studena.

Vyplašená brokolice
Pokrájené hlavičky brokolice se na pánvi smahnou na cibulce. Osolí se, opepří, podlijí trochou vody a asi pět minut dusí. Místo vody se poté přidá sklenice červeného vína a dusí se do úplného změknutí, nasáknutí a odvodnění přibližně další čtvrt hodiny. Ještě před dokončením se zasype hoblinkami pecorina, které se shora nechají trochu roztavit.

  • Našli jste v článku chybu?