Menu Zavřít

Směnkou přistřižená křídla

7. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Majitel Moravanu Otrokovice považuje konkurs za smyšlený

Zlínský podnikatel Libor Soska se ocitl předminulý týden na seznamu úpadců. Brněnský krajský soud na něj vyhlásil konkurs kvůli čtyřem nesplaceným směnkám. Majitel výrobce letadel Moravan Otrokovice ale jejich existenci či platnost zásadně popírá a bankrot považuje za smyšlený a „šikanózní“. Za tím vším podle něj stojí útoky Československé obchodní banky (ČSOB) a jistého moravského podnikatele. Pravdou ale je, že takřka každá firma, kde Soska někdy působil nebo působí, je na seznamu černých úvěrů IPB, jež má týdeník EURO k dispozici.

Metráky směnek.
Důvodem vyhlášení konkursu na majitele Moravanu Otrokovice byly čtyři směnky, které Soska v minulosti vystavil nebo za které se zaručil a nezaplatil. Hodnota dluhu se pohybuje kolem pětasedmdesáti milionů korun. Soska ale nepřiznává závazek ani v jediném případě: „Jednoznačně popírám, že by ty směnky byly na světě, nebo dokonce že by byly platné. Rozhodně to není přímá pohledávka za mou osobou.“ Tvrdí, že pokud sporné směnky existují, pocházejí z doby kolem roku 1994. „V té době se podepisovaly denně. Šel jsem třeba do velkoobchodu pro železo a automaticky mi na stůl položili směnku. Každý podepisoval metráky směnek. Některé byly zničeny, jiné nikoli. Potíž je v tom, že se nám začalo dařit. Jsme zajímavý podnik a ty směnky mají cenu zlata,“ spojuje Soska sám sebe s otrokovickým Moravanem. Soudce brněnského krajského soudu Martin Boháček týdeníku EURO řekl, že v případě těchto čtyř cenných papírů neměl žádné pochybnosti: „Mám v ruce originály směnek a jsem přesvědčen, že pan Soska je směnečným dlužníkem.“ Největší dlužnou sumu přihlásila ČSOB, která drží směnky po Investiční a Poštovní bance (IPB) v úhrnné hodnotě pětapadesát milionů korun. „Soska figuroval na pěti směnkách jako aval, tedy směnečný ručitel,“ řekl týdeníku EURO tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar. Ve všech případech se přitom jednalo o ručení firmám spřízněným se Soskou, společnostem Metall Kraft a Bavaria Zlín.

Propletenec.
Návrh na Soskův konkurs podala již v roce 2000 společnost Phoboss CZ Zlín, která u soudu nárokovala směnku na osm a půl milionu korun. Zajímavé je, že tato firma rovněž stála předloni v létě za konkursním návrhem na Svit Zlín, přičemž dlužná částka představovala „pouhých“ 230 tisíc korun. Majitele Phoboss CZ Oleksandr Morozov a Soska byli podle jeho slov ještě před vyhlášením konkursu v kontaktu. „Morozov mne loni vydíral. Je dokonce vyšetřován útvarem organizovaného zločinu policie ČR. Celé to vyvrcholilo výbuchem mého auta,“ vysvětluje Soska. Svou pohledávku za zlínským podnikatelem přihlásila také kladenská společnost Tora Group a pražská firma Avetrade Finance. „Soskův dluh se pohybuje v řádech milionů a je krytý směnkou,“ řekl týdeníku EURO jednatel Tora Group Petr Havelka a dodává, že ke směnce se dostali postoupením od předchozího věřitele. Společnost Avetrade Finance je zajímavá tím, že její bývalou mateřskou firmu Avetrade v minulosti spoluvlastnil Barak Alon, jehož jméno je známo z kauzy podvodů v Komerční bance. Soska stále tvrdí, že v Česku jsou „šikanózní“ konkursy a jednou z obětí se stal i on sám. „Prapodivné firmy vyrábějí nějaké dluhy nebo se dostávají k pseudopohledávkám a pokoušejí se ovlivňovat soudce. Formou konkursu tlačí na firmy a snaží se z nich vydolovat prachy,“ soudí Soska a dodává, že za jeho problémy stojí především skupina společností kolem nejmenovaného podnikatele z Valašska.

Proč? Jako druhý důvod své likvidace považuje Soska závist a osobní mstu, ale nechce být příliš konkrétní: „Když jsme získali Moravan, byl totálně na dně. Ten podnik měl spadnout a hledal se hlupák, kterému to spadne na hlavu a na koho ten průšvih bude. Jenže pak se nám začalo dařit, IPB jako věřitel si nás zavolala, že si máme vypsat tučné odstupné a že v té firmě končíme. Jenže my jsme se vzepřeli. Mám potvrzeno, že bankrot souvisí s IPB, respektive ČSOB. Jedná se osobní mstu některých lidí.“ Podle Pavla Hejzlara z ČSOB se banka pouze snaží maximalizovat výnos ze svých pohledávek. Pravdou je, že za řadou společností, které jsou se Soskovým jménem spjaty, zůstává několik miliard dluhů ze seznamu takzvaných černých úvěrů IPB. Společnost Metall Kraft, momentálně vlastněná Soskovou ženou Gabrielou, dluží třiasedmdesát milionů korun. Frutě Lednice, kde Soska jednu dobu zastával post předsedy představenstva, zůstává dluh přes 127 milionů. Firma Avan, jejímž prostřednictvím Soska podíl v Moravanu získal, figuruje na seznamu černých úvěrů s dlužnou sumou 603 milionů korun.

ebf - tip - debata

Byli jsme ve válce.
Dluh Moravanu Otrokovice u ČSOB dělá více než 1,2 miliardy korun. „Ani jeden z úvěrů, které jsou na černé listině, nemám na svědomí. Beru jedině Metall Kraft, ale tam jsme IPB nabízeli řešení. Bylo to již v době naší války a banka vůbec nekomunikovala,“ hájí se Soska. Za miliardový dluh Moravanu je podle něj odpovědný někdejší management společnosti v čele s bývalým slušovickým bossem Františkem Čubou. „Do firmy se během jejich vedení nalilo půldruhé miliardy korun, ale ty peníze tady nejsou,“ prohlašuje Soska.
Informace týdeníku EURO potvrzují, že tento dluh je nadále v aktivech ČSOB a vyvedeny do České konsolidační agentury (ČKA) zatím nebyly. „Je to tak, ale nepřichází v úvahu, že bychom si tady úvěry nechali. Nejpozději do června to musí být ukončeno,“ potvrdil Hejzlar. Soska je přesvědčen o opaku: „Podle mých informací nemá banka žádný zájem je převádět.“ Zdroje týdeníku EURO hovoří o tom, že ČSOB již se souhlasem ČKA podala návrh na konkurs Moravanu a případ čeká na to, jak ho vyřeší obchodní soud.

Kdo je Libor Soska Pětatřicetiletý podnikatel ze Slavičína u Zlína po absolvování VUT Brno začal pracovat ve známém slušovickém agrokombinátu. V devadesátých letech spolupracoval s bavorskou automobilkou BMW – společnost Bavaria Zlín její vozy prodávala a firma Metall Kraft byla jejím dodavatelem. Soska v roce 1998 koupil za nevyjasněných okolností majoritní podíl ve výrobci letadel Moravan Otrokovice. Ten v üplynulé době vyráběl populárního Čmeláka či akrobatické a sportovní stroje Zlín. V loňském roce Moravan získal zkrachovalý Let Kunovice, známý především díky letounu L-410 a projektu L-610.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).