Menu Zavřít

Smírčí řízení s Bruselem kvůli zemědělskému fondu bude v červenci

11. 6. 2017
Autor: Euro - Jan Rash

Smírčí řízení mezi Českou republikou a Evropskou komisí kvůli problematickému obsazování dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bude v červenci. Kvůli možnému střetu zájmů poslanců Jaroslava Faltýnka (ANO), Ladislava Velebného (ČSSD) a Petra Kudely (KDU-ČSL) je možné, že bude muset Česko do rozpočtu EU vracet zhruba 22 milionů korun, nebo se mu o tuto částku zkrátí budoucí dotace.

„SZIF obdržel dopis Evropské komise ve věci auditního šetření ohledně členů naší dozorčí rady. Smírčí orgán uznal žádost České republiky a smírčí řízení se má uskutečnit 5. července,“ upřesnila mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Faltýnek z Agrofertu dohlížel na rozdělování dotací

Evropská komise loni vytkla SZIF, že nepřijal taková opatření, aby se vyhnul střetu zájmů členů dozorčí rady. S tím Česko nesouhlasilo, působnost členů dozorčí rady SZIF v podnicích čerpajících dotace podle ní možný střet zájmů nezpůsoboval. Například u Faltýnka komisi vadilo, že jako člen dozorčí rady SZIF dohlížel na rozdělování dotací a zároveň byl členem představenstva Agrofertu, který působí i v zemědělství.


Přečtěte si o netečnosti českých voličů:

Komentář: Mlčení kůzlátek

 Andrej Babiš považuje nahrávky za zmanipulované


Komise letos v únoru uvedla, že akreditační kritéria pro dotace nebyla splněna a že Česku neproplatí 800 428 eur, tedy téměř 22 milionů korun. Letos v březnu Česká republika navrhla, aby se zahájilo smírčí řízení. Argumentuje například tím, že dozorčí rada u SZIF nepůsobí stejně jako dozorčí rady v soukromém sektoru. Nemá podle materiálu například žádný vliv na statutární orgány SZIF. Faltýnek už členem dozorčí rady není, Velebný a Kudela ano.

Kauza vyvolala rozruch na české politické scéně, zabývala se jí letos v březnu i vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) o vypracování návrhu, jak minimalizovat dopady pokuty.

Pokud by komise na svých výtkách trvala, může Česko podat žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Podání žaloby by ale nemělo odkladný účinek, stát by tak musel zaplatit sankci do unijního rozpočtu.

Nejde o jediné vracení peněz unii v zemědělství. Česko již zaplatilo zhruba třetinu sankce kolem 275 milionů korun za nedostatečnou kontrolu dodržování dotačních pravidel v zemědělství. Druhá splátka putuje na evropské účty v těchto dnech. Zbytek z 810 milionů doplatí do roku 2018, sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

ebf - tip - debata

Kolem sankce se stále vede soudní řízení. Evropská komise chtěla vrátit od Česka peníze kvůli nedostatečné kontrole mezi roky 2010 a 2013. Peníze byly vyplaceny zemědělcům, kteří je ale vracet nemusejí. Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo jestli včas hlásili přesuny zvířat.

Přečtěte si také:

Babišovo předražené mléko. Další ukázka, jak Agrofert vydělává na státu

Nahrávkami s Babišem to neskončilo. Objevila se analýza firmy Imoba

Zemědělec Rada se brání Agrofertu. Zpochybňuje jeho pohledávky



  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).