Menu Zavřít

Smíšené výsledky

30. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Hospodaření firem

Závěr minulého týdne přinesl další porci hospodářských výsledků firem, jejichž akcie se obchodují na pražské burze. Nejlépe dopadla těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD. V prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně více než čtyřnásobně na 117,8 milionu eur (2,95 miliardy Kč). Tržby jí vzrostly na více než půl miliardy eur. Těžební firma hlásila burze čtvrtletní výsledky vůbec poprvé. Akcie NWR jsou zde totiž nejmladší emisí, obchoduje se s nimi od května. Od úpisu se jejich hodnota zvýšila o více než čtvrtinu a spolumajitel firmy, miliardář Zdeněk Bakala, tak může být spokojen.
Zato developerská společnost Orco Property Group se ve čtvrtletí propadla do ztráty přes 13 milionů eur (325 milionů korun). Loni ve stejném období hospodařila s čistým ziskem 0,4 milionu eur. Tržby jí klesly téměř o pětinu na 47,2 milionu eur. Se ztrátou analytici počítali; překvapením pro ně ale byl pokles tržeb.
Smíšené pocity pak vyvolává hospodaření skupiny autobazarů AAA Auto. V prvním čtvrtletí firma hospodařila sice se ztrátou 5,3 milionu eur (přes 132 milionů Kč), ve srovnání s posledními třema měsíci loňského roku se však propad zmírnil o 42 procent. Analytici očekávali ještě o něco výraznější ztrátu, a tak výsledky pro ně nebyly překvapením.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).