Menu Zavřít

Smog zkracuje Číňanům život o 25 měsíců

2. 7. 2016
Autor: ČTK

Není překvapením, že vysoká úroveň znečistění ovzduší v Číně podstatně zkracuje tamním lidem život. Mezinárodní energetická agentura (IEA) tentokrát tento fakt vyčíslila – Číňané umírají kvůli smogu předčasně o více než dva roky.

Podle IEA je 97 procent obyvatel Číny vystaveno znečištění z drobných částic (PM2,5) nad úrovní limitů Světové zdravotnické organizace.

Kolem jednoho milionu úmrtí ročně je v Číně přisuzováno venkovnímu znečištění a další 1,2 milionu domácímu znečištění (pocházejícího z neekologických paliv při vytápění či vaření v domácnostech). Celosvětově je znečištění atmosféry příčinou 6,5 milionu předčasných úmrtí.

„Není to chyba, je to zločin,“ tvrdí podle serveru Business Insider výkonný ředitel IEA Fatih Birol. Podle něj by měl energetický sektor podstoupit výrazné kroky k omezení emisí.

EBF24

Ačkoli čínská vláda podniká kroky k omezení znečištění, předčasných úmrtí stále přibývá kvůli rostoucí populaci, tvrdí Birol. V Číně v poslední době expandují obnovitelné zdroje energie a rovněž roste počet elektromobilů. Snaha Číny snížit emise ale může mít omezený efekt, poněvadž se sice zaměřuje na průmysl a dopravu, ale nikoli na zmíněné znečistění pocházející z domácností. To je přitom považováno za největší zdroj smogu.

IEA odhaduje, že redukce znečistění do roku 2040 prodlouží průměrnou délku života Číňanů o 15 měsíců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).