Menu Zavřít

Smrt trýznitele. Zemřel estébák Mácha, který umučil kněze Toufara

15. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ladislav Mácha, velitel vyšetřovacího týmu, jehož sadistické výslechy v zimě 1950 zabily číhošťského kazatele Josefa Toufara, zemřel v nedožitých 96 letech.

„Doktor Ladislav Mácha zemřel 30. září 2018,“ sdělil týdeníku Euro jeden z jeho sousedů v činžáku na pražském Veleslavíně. Smrt bývalého příslušníka StB potvrdila i notářská kancelář Alexandry Červové. „Po panu JUDr. Ladislavu Máchovi narozeném v roce 1923 vedeme pozůstalostní řízení,“ řekla Martina Rambousková, kolegyně Červové.

Máchův „životní úkol“ coby vyšetřovatele Státní bezpečnosti přišel v lednu 1950, kdy byl jeho sedmičlenný tým pověřen veledůležitou operací. Měli prověřit, co se vlastně 11. prosince 1949 stalo v číhošťském kostele a z vymyšlení celého „zázraku“, kdy se měl pohnout kříž nad svatostánkem, usvědčit tamějšího oblíbeného kněze Josefa Toufara.

Výslechové metody použité Máchou a jeho kolegy však byly tak drastické, že surově zmlácený Toufar 25. února 1950 zemřel ve Státním sanatoriu v Praze.

„Když ani po druhém týdnu vyšetřování jsme se nemohli vykázat v případě Toufara výsledkem vyšetřování, bylo mi řečeno, že nám to trvá moc dlouho a že soudruh prezident Gottwald říkal, že se s tím nějak sereme. Ve čtvrtém týdnu jsem viděl, že není možné rozumným způsobem Toufara vyslýchat, a proto jsem přikročil já, soudruh Němec a soudruh Řezníček k ostřejší formě výslechu,“ popisoval to sám Mácha v oficiálních dokumentech, které už dříve citovaly Lidové noviny.

V červnu 1968 označila vojenská prokuratura Ladislava Máchu jako podezřelého z vraždy. Toufarův trýznitel musel do vazby, nakonec ale do věci zasáhla i srpnová okupace a případ se uzavřel tím, že umučení kněze je už promlčeno.

Před soud musel opět v 90. letech, přesně před dvaceti roky jej justice poslala na pět let do vězení, odvolací soud nakonec snížil trest na dva roky. Mácha se ovšem před spravedlností skrýval, a tak pro něj musela eskorta. Za mříže se dostal až v lednu 2002, odseděl si ale jen rok, poté byl propuštěn.

Přestože měl trvalé bydliště hlášeno na pražském Veleslavíně, v posledních letech se Ladislav Mácha už v metropoli příliš neobjevoval a dožíval jinde. ​

MMF24

Čtěte také:

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Dědek není Bába. Pokus StB udělat z něj práskače nevyšel

 Dalibor Dědek

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).