Menu Zavřít

Smrt u cedrového háje

23. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Čínský miliardář zemřel stejně zbytečně jako řada turistů. Kvůli fotce

Významný čínský podnikatel Wang Ťien zemřel ve věku 57 let po pádu ze skály.

Osudnou se mu stala služební cesta do Provensálska na jihovýchodě Francie.

V malebné vesničce Bonnieux, která se tyčí vysoko nad údolím a je známá nádhernými výhledy a cedrovými háji, kde se chtěl vyfotit. Uklouzl a spadl z výšky patnácti metrů. Přivolaní záchranáři už mu nedokázali pomoci. Místní vyšetřovatel Hubert Meriaux z nedalekého Vaucluse celou situaci popsal a označil s největší pravděpodobností za nešťastnou náhodu, zejména proto, že se Ťienova smrt stala okamžitě předmětem spekulací. Smrt oznámila na svých webových stránkách, z důvodu smutku zbarvených do šeda, skupina HNA, kterou v roce 1993 spoluzakládal a působil jako předseda jejího představenstva: „Truchlíme nad ztrátou mimořádně talentovaného lídra a našeho vzoru, jehož vize a hodnoty budou i nadále vést ty, kteří měli to štěstí ho poznat, ale i ty, jejichž životy ovlivnil svou prací a dobročinností“

Z původní regionální letecké společnosti se stala jedna z největších čínských obchodních skupin. HNA provozuje mimo jiné i čtvrté největší čínské aerolinie - Hainan Airlines, drží akcie Deutsche Bank nebo sítě hotelů Hilton. V současné době je ale kvůli rychlé expanzi, na kterou neměla dostatek finančních prostředků, označována i za jednu z nejzadluženějších společností a má problémy s dozorovými orgány.

Jian Wang vystudoval Čínský institut civilního letectví se specializací na letecký management. S civilním letectvím byla také spjata jeho kariéra i počátky skupiny HNA, která ovšem postupně rozšířila portfolio své podnikatelské činnosti do velmi vzdálených oborů, včetně obchodů s nemovitostmi a finančními instrumenty. Aktuálně se skupina snaží rozprodat některé hodnotné části svého majetku, aby snížila existující zadlužení a postavila se znovu na nohy. Bez svého dlouholetého hlavního manažera to nebude mít lehké.

Osudnou se mu stala služební cesta do Provensálska na jihovýchodě Francie.

CIF24

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?