Menu Zavřít

Snad to projde

7. 11. 2003
Autor: Euro.cz

Sobotka řeší problém úvěrů ve výši přes čtyři miliardy korun

Ministr financí Bohuslav Sobotka nese do vlády materiál, který má vyřešit zásadní problémy kolem miliardových pohledávek skupiny Unipetrol, jež částečně drží Česká konsolidační agentura (ČKA). Pokud návrh neprojde, výnos z privatizace bude minimální a petrochemickému holdingu zřejmě hrozí i značná finanční nestabilita.

Investoři reagují.

Fond národního majetku (FNM) minulý čtvrtek vyzval prostřednictvím inzerátu investory, aby vyjádřili předběžný zájem o koupi Unipetrolu. Ještě týž den svůj zájem potvrdil polský PKN Orlen, rakouská společnost OMV ale oznámila, že se k nabídkám nepřipojí.
„Zájem investorů bude dostatečný. Pro dosažení maximálního výnosu z privatizace je ale stejně důležité, aby byl proces všemi investory hodnocen jako naprosto transparentní a aby prodej podílu FNM v Unipetrolu (62,99 procent – pozn. red.) byl spojen s prodejem aktiv České konsolidační agentury ve společnostech skupiny tohoto petrochemického holdingu,“ řekl týdeníku EURO šéf poradenské firmy McKinsey & Company Jean-Pascal Duviesart.
Současná angažovanost ČKA vůči skupině Unipetrol činí 2,95 miliardy korun, ale k nim je nutné přičíst ještě syndikovaný úvěr společnosti Benzina u Komerční banky a České spořitelny v celkové výši 1,2 miliardy. Ten na sebe musí ČKA do 14. listopadu převést, jinak by Unipetrol a také výsledek privatizačního procesu byly vystaveny vážným rizikům. Pohledávky jsou ovšem kvalitně zajištěny, na což zřejmě bude brán zřetel při jejich prodeji.

CIF24

Vágní formulace.

Nicméně právě na klíčovou otázku kolem řešení pohledávek nedává inzerát FNM investorům jasnou odpověď. Sděluje jen tolik, že pouze v případě rozhodnutí vlády ČR, které dosud neexistuje, bude prodej akcií Unipetrolu spojen s prodejem pohledávek ČKA. Jeden z posledních návrhů inzerátu FNM dokonce obsahoval ještě vágnější formulaci: „Prodej akciového podílu FNM v Unipetrolu může být na základě případného rozhodnutí vlády spojen s prodejem pohledávek ČKA“.
Týdeník EURO má informaci, že poradenské konsorcium McKinsey/WestLB/EEIP nemohlo navrhnout posunutí termínu zveřejnění inzerátu, protože by to znamenalo změny v privatizačním harmonogramu. „Všichni účastníci procesu dělají vše proto, aby se problém pohledávek vyřešil včas. Jestliže jsem ještě před nedávnem měl pocit, že jedu ve favoritu, teď jako bych přesedl do superbu, takové nabraly události tempo,“ říká Duviesart. O vážném problému kolem úvěru Benziny (EURO 44/2003) jednali minulý týden zástupci ČKA, ministerstva financí a FNM. Výsledek: na základě doporučení privatizačních poradců ministr financí předloží na příštím zasedání vlády návrh na doplnění jejího usnesení z 13. ledna 2003 o začlenění aktiv ČKA ve firmách skupiny Unipetrol do společného prodeje s akciovou účastí státu v holdingu. Sobotkův materiál obsahuje i návrh řešení, jak mají být úvěry Benziny u Komerční banky a u České spořitelny převedeny do ČKA. ČKA již delší dobu jedná s bankami o převodu tohoto dluhu s dohodnutým diskontem v rámci sanace obou bank. ČKA může využít opci do 14. listopadu, v opačném případě by právo opce ztratil, mohlo by dojít na sesplatnění úvěru a na realizaci zástav (140 nejlukrativnějších čerpacích stanic Benziny) formou dražby. Ztráta takového množství pump by Benzinu dostala do problematické situace a zproblematizovala privatizaci holdingu, protože investoři z řad velkých ropných společností orientovaných na distribuci pohonných hmot by jistě ztratili o Unipetrol zájem.

Bianko-šek.

Lze předpokládat, že banky souhlasí s požadavkem ČKA - prodloužit termín pro uplatnění opce na úvěr Benziny. Jinak by na základě takzvaných cross-default podmínek úvěrové smlouvy mohly požadovat předčasné splacení. ČKA by měla uhradit za dluhy Benziny celkem zhruba 1,2 miliardy korun, ale skutečná cena postoupení závisí jak na konkrétním termínu, tak na aktuální výši čisté účetní hodnoty pohledávky. Veškeré případné ztráty, které ČKA vzniknou, bude muset uhradit FNM. Kolik tento bianko-šek na ztráty ČKA bude vládu stát, o tom Sobotkův materiál nehovoří.
Podle názoru poradce nebude výnos z privatizace uspokojivý, pokud ČKA nezmění režim splácení pohledávek za skupinou Unipetrol tak, aby nedošlo k ohrožení finanční stability holdingu v průběhu privatizace a bezprostředně po nalezení strategického investora, tedy na jaře roku 2005. Také tuto restrukturalizaci splátkových kalendářů hlavních úvěrů (po dobu minimálně půl roku) bude muset vláda uložit ČKA.
Poradci a právníci však dostanou od státu další zakázku. Ministr financí má totiž neprodleně zajistit uzavření smlouvy o poskytování finančně-poradenských služeb mezi ČKA a konsorciem McKinsey & Company/WestLB/EEIP a smlouvy o poskytování právního poradenství mezi ČKA a právními poradci FNM pro privatizaci Unipetrolu. Zájem investorů o Unipetrol je mnohem menší než před dvěma lety. Podle informací týdeníku EURO si někteří ministři posteskli, že zatímco před dvěma lety je v této fázi přípravy privatizace navštívilo více než tucet lobbistů a vysoce postavených zahraničních diplomatů, nyní kliky na ministerstvech zahraničí, financí ani průmyslu a obchodu nikdo neleští.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).