Menu Zavřít

Snapchat míří na burzu. Blíží se největší technologické IPO posledních let

7. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Chystaný burzovní debut provozovatele populární aplikace Snapchat by podle Wall Street Journal mohl mladou společnost Snap ohodnotit na přinejmenším 25 miliard dolarů. V takovém případě by se jednalo o nejúspěšnější vstup technologické firmy na burzu od dob Alibaby.

Mateřská společnost populární aplikace Snapchat podle amerických médií pracuje na dokumentaci týkající se plánovaného vstupu na burzu, ke kterému by mělo dojít ve druhé polovině března příštího roku.

Podle nejmenovaných zdrojů listu Wall Street Journal by chystané IPO (primární úpis akcií na burze) mohlo společnost ohodnotit na více než 25 miliard dolarů. Poslední aktuální odhad hodnoty firmy činil 17,8 miliardy dolarů poté, co se společnosti v květnu podařilo získat investici ve výši 1,81 miliardy. Hodnota Snap Inc., jak se mateřská společnost provozující aplikaci jmenuje, by tak stoupla o více než 7 miliard dolarů.

Přečtěte si, co o dalších úmyslech společnosti Snapchat:

Snapchat se přejmenoval a připravuje chytré brýle

Mobilní aplikace Snapchat

V případě, že by odhady byly správné, by IPO Snapchatu bylo jedním z nejúspěšnějších vstupů na burzu posledních let, píše Reuters. V oblasti technologických společností by pak bylo nejhodnotnějším burzovním debutem od roku 2014, kdy se na burze začaly obchodovat akcie čínského eshopu Alibaba, kterému vstup na trh vynesl 25 miliard dolarů a celou společnost ohodnotil na 168 miliard dolarů.

Hodnota Snapchatu dynamicky roste od doby, kdy zavedl reklamy. V roce 2014 na reklamách společnost vydělala 3,1 milionu dolarů. Pro rok 2017 pak očekává miliardu.

Prostřednictvím Snapchatu si uživatelé mohou posílat zprávy či dojmy prostřednictvím videa. Novinkou, která aplikaci proslavila, je časová omezenost určitých videí. Po uplynutí jistého časového rozmezí dojde k jejich automatickému smazání. Koncem letošního roku by podle odhadů měla aplikace jen v USA mít 58,6 milionu uživatelů. V roce 2017 by pak číslo mělo narůst o 13,6 procenta na 66,6 milionu.


O technologiích čtěte více:

Twitter je krok od převzetí. Zájem může mít Google i Salesforce

ebf - tip - debata

Virtuální realita jako součást života. Facebook představil nový Oculus

Zakletý bitcoin. Stát nedokáže ohlídat byznys ve virtuální měně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).