Menu Zavřít

SŇATEK ODLOŽEN

11. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Manželé Girstlovi se chtějí vyvarovat unáhleného rozhodnutí

Brněnská telekomunikační společnost GiTy zůstane oproti očekávání i nadále čistě rodinným podnikem. Ačkoliv se již několik měsíců spekulovalo o možném kapitálovém vstupu strategického partnera, taková možnost podle akcionářů, manželů Girstlových, zatím nepřichází v úvahu.

Čas ukáže.
„Po dlouhém zvažování jsme se nakonec rozhodli, že náš vztah se strategickým partnerem bude pouze na bázi smlouvy o obchodní spolupráci. Teprve čas ukáže, zda je rozumné a možné tyto vazby dále prohlubovat,“ uvedla v rozhovoru pro týdeník EURO Olga Girstlová. Vedení firmy se po dlouhé debatě nakonec shodlo na tom, že stále existuje dostatek prostoru pro zhodnocování firmy v nynější formě, tedy rodinného podniku. „Tak jako muž si většinou hned nebere ženu, s níž se seznámí, ač se mu líbí, ani my nechceme do nějakého svazku vstupovat neuváženě,“ doplňuje ji choť Valentin. Ke konečnému verdiktu vedení firmy dospělo předminulý víkend v Bulharsku, na strategické poradě o budoucnosti skupiny GiTy (firma má v Bulharsku a na Slovensku své filiálky).

Partner do Evropy.
Výběr strategického partnera stále pokračuje a Girstlovi zatím nechtějí uvádět podrobnosti. „Jsme vázáni mlčenlivostí. Měl by to být ale takový partner, který nám umožní rozšířit naše know-how na široký evropský trh a případně i do USA,“ naznačuje Valentin Girstl. Zatímco v minulosti si Girstlovi vybírali spolupracující firmy pouze pro jednotlivé projekty, jako byl například tendr na třetího mobilního operátora v systému GSM (uzavřeli konsorcium s britskou firmou Orange), nebo projekt na budování bezdrátových přístupových sítí FWA (s německou Star One), nyní rozšířili hledání spojence pro veškeré aktivity firmy. Valentin Girstl si rozhodně nemyslí, že by jejich společnost měla hrát v připravovaném společenství druhé housle. „Jsme si vědomi toho, čeho jsme dosáhli a v čem jsme silní. Naše přání je takové, aby v některém segmentu zvedl telekomunikační partner nás a v jiném my pomohli jemu. Chceme, aby spolupráce otevřela nové možnosti oběma stranám,“ dodává.
Manželé Girstlovi spolu s otcem Olgy, Dušanem Musilem, založili firmu v roce 1990. Tehdy měla čtyři zaměstnance a za rok dosáhla obratu tři miliony korun. V prvopočátcích se zabývala jen dodávkou strukturovaných kabelážních systémů. Postupně svou činnost rozšířila i do dalších sfér, datových přenosů a telekomunikací. Dnes je GiTy považována za nejvýznamnější ryze český privátní subjekt působící v oblasti komunikačních systémů a služeb. Počet zaměstnanců se pohybuje těsně pod pěti stovkami a obrat několik let osciluje kolem osmi set milionů korun.

Do půl roku v zisku. Na konci minulého roku se v tisku objevilo několik zpráv o finančních problémech GiTy. To však Olga Girstlová popírá. „Na začátku jakéhokoliv projektu je nutné investovat. Kromě jiného je třeba budovat týmy lidí pro nové projekty. My jsme v posledních třech letech šli do tří tendrů –na třetího GSM operátora, na FWA v Česku a vloni na FWA na Slovensku. To samozřejmě stálo spoustu peněz, ale investujeme tím do budoucnosti a naše investice se nepochybně vrátí,“ je přesvědčena. Mateřská společnost GiTy, a. s., byla předminulý rok ztrátová, dceřiné společnosti ziskové. Až se účetně uzavře rok 2001, budou výsledky zřejmě obdobné. Finační plán pro letošní rok počítá s tím, že i matka se již v polovině roku dostane do černých čísel.

ebf - tip - debata

Zpátky ve firmě. Vloni na podzim došlo ke změnám v managementu GiTy – byl odvolán generální ředitel Petr Franc, odejít musel také finanční ředitel Pavel Havlíček. Do křesla generální ředitelky se posadila Olga Girstlová, která se tím vrátila do úzkého vedení firmy. Několik posledních let sice byla místopředsedkyní představenstva, ale jinak se především snažila věnovat rodině. „Děti odrostly, tak si to teď již mohu dovolit. Jsem ráda, že jsem zase zpátky,“ komentuje svou novou roli. Valentin Girstl ve funkci předsedy představenstva zodpovídá i za podnikatelský rozvoj společnosti a obchod. GiTy má novou finanční ředitelku, Dagmar Jelínkovou, a čerstvě technického ředitele Petra Hanikýře. Personální změny mají podle Girstlových vést k celkovému zjednodušení řídící struktury. Svatoslav Novák, šéf Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí, soudí, že pro ryze české firmy je velmi obtížné jít v managementu „západní cestou“. Tedy vybudovat firmu z nuly na úroveň středně velkého podniku a potom najmout kvalitní manažery, od nichž zakladatel očekává to samé jako od sebe. „Najít v českých podmínkách člověka, který má vzdělání a zkušenosti, aby zvládl řídit takovou firmu, určitě lze, ale ceny těchto manažerů se pohybují na západní úrovni a to si čeští vlastníci nemohou dovolit,“ míní Novák.

IPO: Odloženo na neurčito. Jméno brněnské GiTy bylo v minulosti také často skloňováno s možností primární emise akcií. „Nic takového zatím neprobíhá. Do budoucna je všechno otevřené, ale momentálně se tím nezabýváme,“ uzavírá Girstlová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).