Menu Zavřít

Snaží se o restrikce

21. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Maloobchod

CIF24

BRATISLAVA (ČTK, zdf) – Sedmdesát procent zboží musí být vyrobeno na Slovensku. Od každého výrobku musí být na regálech zastoupeni alespoň tři různí dodavatelé. Takové restrikce se mají objevit v poslaneckém návrhu zákona o obchodních řetězcích, kterým by se slovenští zákonodárci měli brzy zabývat.
Výrobcům se totiž nelíbí nadřazené praktiky obchodníků. Podle předsedy Unie podnikatelů a zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu Demetera Semančáka vybírají obchodníci od potravinářů až stovky milionů korun na nejrůznější promoční akce, dočasná snížení cen a různé poplatky. Z vynucených příspěvků prý řetězce na Slovensku financují svoji expanzi.
Podobné návrhy se v minulosti objevovaly i v Česku, nikdy ale neprošly. Podle viceprezidenta české Potravinářské komory Jaroslava Camplíka je u nás na regulaci supermarketů už pozdě, pozice řetězců je příliš silná. „Slovensku můžeme jen závidět, že se z vývoje v ČR poučilo,“ uvedl Camplík v rozhovoru pro agenturu ČIA. Otázkou je, zda je vůbec reálné, aby se slovenský trh vydal vlastní cestou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).