Menu Zavřít

Sněmovna povolila firmám s anonymními akciemi přístup k zakázkám

7. 12. 2010
Autor: profit

Sněmovna znovu prosadila přístup firem s anonymními akciemi k veřejným zakázkám. Zachovala přitom částečná omezení, která Senát požadoval zrušit jako neúčelná.

Foto: Martin Siebert

Akciové společnosti tak například budou muset zadavateli zakázky poskytnout seznam všech svých akcionářů, kteří vlastní víc než deset procent akcií. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má zmírnit sporné ustanovení, které od letošního 15. září zcela vylučuje společnosti s akciemi na majitele, respektive doručitele, z účasti ve veřejných tendrech. Cílem tohoto ustanovení bylo vyjasnit vlastnickou strukturu společností, které se o veřejné zakázky ucházejí.

KL24

Kvůli této pasáži byly ale z tendrů zároveň vyloučeny společnosti s akciemi na majitele, kteří jsou veřejně známi. Platné znění zákona navíc znemožnila účast v zadávacích řízeních firmám z jiných zemí EU s anonymními akciemi, které vznikly podle platného práva domovského státu. Evropská komise už kvůli tomu zahájila s Českem takzvané vytýkací řízení. Opatření vadilo také například ČEZ a Komerční bance.

Na schválení novely s částečnými omezeními se dohodla vládní koalice s opoziční ČSSD kvůli rychlému postupu. Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) novela přispívá k větší transparentnosti výběrových řízení a není diskriminační, je naopak „maximem možného“. Podle expertů schválená novela ale z protikorupčního hlediska nic nevyřeší.

  • Našli jste v článku chybu?