Menu Zavřít

Trumpova daňová reforma: pozměněnou verzi schválil Senát, Sněmovna bude hlasovat znovu

20. 12. 2017
Autor: čtk

Senát amerického Kongresu schválil dnes s úpravami konečnou verzi daňové reformy. Pozměněnou verzi proto ještě musí opět schválit Sněmovna reprezentantů, která o ní má hlasovat ještě dnes. Podle agentury AP jde o nejrozsáhlejší daňovou reformu ve Spojených státech za více než 30 let.

Sněmovna reprezentantů úpravu daňového systému odsouhlasila v úterý 227 hlasy proti 203. Senát ale musel reformu mírně pozměnit, aby neporušovala senátní pravidla o rozpočtu. Ve prospěch pozměněné verze reformy hlasovalo všech 51 zúčastněných republikánských senátorů, proti naopak bylo všech 48 zúčastněných senátorů za Demokratickou stranu. Arizonský republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z náročné protinádorové terapie, se hlasování nezúčastnil.

O změnách reformy debatoval Senát několik hodin. Hlasování přerušili protestující v galerii Senátu, kteří začali křičet „Zbavte se reformy, ne nás“. Viceprezident Mike Pence musel hlasování přerušit, aby se situace uklidnila.


O Trumpově daňové reformě čtěte komentáře Miroslava Zámečníka:

Na velikosti záleží. Dopady americké daňové reformy pocítíme i v Česku

Sniž daně, podpoříš růst?

Miroslav Zámečník


Daňová reforma byla cílem republikánů již dlouho. Tu současnou prosadil prezident Donald Trump. Návrh mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob a jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ. Podle demokratů budou z daňových změn těžit zejména velké korporace a bohatí.

MMF24

Příjmy státního rozpočtu z daní se v nadcházejících deseti kvůli daňové reformě podle AP sníží o 1,5 bilionu dolarů. Nové opatření by mělo vstoupit v platnost v lednu. Změny v daňových odvodech zaměstnanců se odrazí na výplatních páskách v únoru.

Vybrané údaje o daňové reformě:

- Daňová reforma je považována za největší úpravu daní od dob republikánského prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech. Snížení daní podle propočtů ochudí státní pokladnu v příštích deseti letech odhadem nejméně o 1,5 bilionu dolarů (32 bilionů korun). Tuto odhadovanou ztrátu má kompenzovat hlavně rychlejší ekonomický růst.

- Hlavním bodem reformy je snížení daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent, které bude trvalé. Podle amerického ministerstva financí vzhledem k množství výjimek a úlev činila dosud efektivní daňová sazba zhruba 22 procent.

- Sazba daně z příjmu se liší podle toho, zda je osoba v manželském svazku či nikoliv. Pro obě skupiny jsou daně rozděleny podle výše příjmu do sedmi pásem od deseti do 37 procent. Daňové sazby v jednotlivých pásmech se většinou snížily, změnily se i výše příjmů patřících do jednotlivých pásem. Dosud byla nejvyšší sazba 39,6 procenta.

- Nejvyšší daně, tedy 37 procent, platí jednotlivci s ročním příjmem nad 500 tisíc dolarů (10,9 milionu korun). Nejnižší, desetiprocentní sazba u jednotlivců platí pro roční příjmy do 9525 dolarů (207 tisíc korun). U sezdaných párů platí nejvyšší daňová sazba pro roční příjem nad 600 tisíc dolarů, dosud to byl jeden milion dolarů. Pokud se nezmění legislativa, změny týkající se jednotlivců vyprší v roce 2026.

- Nový zákon téměř zdvojnásobuje možnost odpočtů. U manželských párů například na 24 tisíc dolarů (520 tisíc korun) z 12 700 dolarů ročně, u jednotlivců z 6350 dolarů na 12 tisíc dolarů. Prostřednictvím možných vyšších odpisů se daně sníží i středním a menším podnikům a živnostníkům.

- Narůst by měla sleva na dítě, která se ale nebude týkat rodičů se společným příjmem vyšším než 400 tisíc dolarů ročně (8,7 milionu korun). Zákon také opět daňově zvýhodňuje osoby starající se o staré a nemocné rodinné příslušníky.

- Zákon ruší osvobození od daně při ročním příjmu do 4050 dolarů.

- Zákon ruší alternativní minimální daň (AMT) pro korporace, které by jinak kombinací různých úlev prakticky daně neplatily. Pro jednotlivce se zvyšuje částka, ze které se daň musí platit.

- Zákon obsahuje zrušení pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku, jak zavedl zákon Trumpova předchůdce Baracka Obamy.

- Téměř o polovinu se zvyšuje limit pro dědickou daň. V současnosti tato daň platí u jednotlivce pro majetek v hodnotě 5,5 milionu dolarů a výše (u párů 11 milionů).

Přečtěte si také:

Flynn lhal FBI o svých kontaktech s Rusy. Stýkal se s nimi prý na Trumpův příkaz

Trump: FBI je v troskách, úřad je třeba vyčistit


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).