Menu Zavřít

Sněmovna zakotvila financování kybernetického úřadu

14. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost bude mít vlastní rozpočtovou kapitolu ve státním rozpočtu. Zavádí ji vládní novela zákona o letošním státním rozpočtu, kterou dnes Sněmovna schválila. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Kybernetický úřad legislativně vznikl k 1. červenci vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který na počítačovou bezpečnost v Česku dohlíží nyní. Výdaje nového úřadu budou letos činit zhruba 214 milionů korun. Z toto 139 milionů korun budou kapitálové výdaje a 75 milionů korun běžné výdaje. Návrh předpokládá, že nový úřad získá 183 milionů korun z rozpočtu NBÚ a dalších 31 milionů z nespotřebovaných výdajů. NBÚ má v letošním schváleném rozpočtu výdaje zhruba 490 milionů korun.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.


Cvičiště Ukrajina. Země slouží Rusům jako testovací polygon pro kyberválku

 Heslo


Kybernetický úřad bude sídlit v Brně. Loni v listopadu vláda rozhodla, že úřad vytvoří v Brně - Černých Polích z části původních kasáren novou budovu centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023.

Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně.

MMF24

Čtěte více:

Ukrajinská policie: Hackerský útok umožnila nedbalost softwarové firmy

Za globálním kyberútokem jsou Rusové, tvrdí ukrajinská tajná služba

Chaos nebo finanční zisk. Odborníci hledají motiv kybernetického útoku

 Známo není, zda hackeři po zaplacení výkupného ještě před zablokováním e-mailu někomu zašifrovaný disk odblokovali.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).