Menu Zavřít

Sobotka odmítl Babišovy „výkřiky“ o vině Merkelové

21. 12. 2016
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se postavil kriticky k výroku vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), že vinu na pondělním teroristickém útoku v Berlíně má migrační politika kancléřky Angely Merkelové. Místo výkřiků je potřeba hledat reálná řešení, sdělil Sobotka.

„Místo výkřiků je spíš potřeba, abychom vyřešili migrační krizi, ochránili bezpečí občanů. Abychom přišli s reálnými koncepty, reálnými řešeními a začali je naplňovat,“ řekl Sobotka. Podle něj sice má Česko řadu výhrad k německému postupu v migrační krizi, je ale důležité hledat společné evropské řešení. Podle něj situaci reálně pomáhá dohoda s Tureckem o vracení migrantů z Řecka nebo zabezpečení hranic balkánských zemí, na kterém se podílejí i čeští policisté.


Projděte si aktuální informace a shrnutí berlínského útoku:

Polský řidič kamionu žil až do skončení berlínského masakru


Babiš v pondělí napsal na facebooku, že vinu za útok v Berlíně má politika Merkelové. „To ona (Merkelová) dovolila, aby se migranti dostávali do Německa a celé Evropy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladů, a tedy bez znalosti, kdo skutečně jsou,“ napsal. Německo podle něho nyní platí vysokou daň.

Útok se stal v pondělí večer na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz, nedaleko železniční stanice Zoo. Nákladní vůz najel do lidí shromážděných kolem stánků. Při útoku zahynulo 12 lidí a dalších třicet utrpělo vážná zranění.

CIF24

Svůj názor, kdo za útok v Berlíně nese vinu, ventiloval Andrej Babiš na Facebooku:


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).