Menu Zavřít

Sobotka: Pokuty kvůli kvótám Česku nehrozí. Máme připravené argumenty

13. 6. 2017
Autor: ČTK

Česká vláda trvá na tom, že se nebude účastnit přerozdělování migrantů podle kvót, na nichž se shodly státy EU, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko podle něj má připravené argumenty, aby stůj postoj obhájilo i v případě, že s ním Evropská komise zahájí řízení kvůli porušení unijní legislativy. V tuto chvíli podle něho Česku nehrozí žádná pokuta.

„Jsme pevně rozhodnuti jako vláda neúčastnit se přerozdělování, neúčastnit se systému povinných kvót,“ zopakoval dnes Sobotka postoj české vlády. „V případě, že s Českou republikou bude zahájeno jakékoli řízení, tak jsme připraveni hájit tuto naši pozici a dát na stůl argumenty, proč ta cesta povinných kvót je špatně,“ dodal Sobotka.

Rozdělování migrantů z Řecka a Itálie odmítá také Polsko, Maďarsko nebo Slovensko. Na systému relokací se unijní země přes odpor některých států shodly v roce 2015. Středoevropské státy však určený závazek nechtějí splnit. Evropská komise dnes rozhodne, zda kvůli tomu s Českem, Polskem a Maďarskem zahájí řízení pro porušení unijní legislativy.


Opravdu jde v případě kvót o princip? Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger


Podle Sobotky je česká vláda připravena vést s Evropskou komisí dialog a svůj postoj zdůvodnit. „V rámci téhle debaty budeme uplatňovat naše stanoviska, naše názory, budeme hájit pozici České republiky. Nemyslím si, že by teď České republice hrozily nějaké pokuty,“ dodal.

Postihem za nedodržení kvót by podle expertních odhadů mohla být pokuta ve výši až čtvrt miliardy korun. Hovořilo se také o možnosti pozastavení možnosti čerpat peníze z unijních fondů. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zahájení řízení se státy, které kvóty odmítají, podpořil. Minulý týden při své návštěvě v České republice uvedl, že přijímání migrantů je otázkou solidarity. Zároveň však vyloučil spojení této problematiky s příjmem peněz z fondů EU.

EBF24

Proč by Sobotka neměl být předsedou ČSSD? Čtěte komentář Petra Weikerta

 Weikert

O napjaté situaci kolem kvót dále čtěte:

Evropská komise prý zahájí s Českem řízení kvůli nedodržování kvót

Už ani jeden migrant. Česko pohřbívá unijní kvóty

Merkelová: Některé země nespolupracují, velký počet migrantů už přijmout nelze

Češi by měli být při řešení migrační krize solidární, vyzval Juncker v Praze


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).