Menu Zavřít

Sobotka řekl ano

2. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Český Mobil

EBF24

PRAHA (oh) – Vláda minulý týden schválila prodej minoritního podílu společnosti Český Mobil kanadské společnosti Telesystem International Wireless (TIW). Dojde tak k transakci, o níž týdeník EURO informoval již před třemi týdny (EURO 37/2003). TIW v Českém Mobilu, který provozuje mobilního operátora Oskar, drží více než 96procentní podíl. Za 3,62 procenta akcií, jež stát kontroluje prostřednictvím České konsolidační agentury (ČKA), by Kanaďané měli zaplatit nejméně 600 milionů korun.
Cena je stanovena na základě opční smlouvy uzavřené mezi TIW a IPB. Po krachu banky putoval akciový podíl do ČKA. Ta si nyní může vyjednat i lepší cenu, než je smlouvou stanovených 599,8 milionu, jak uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. „Vláda splnila svou povinnost, teď záleží na ČKA. Například v otázce úročení se mohou objevit nějaká jednání,“ tvrdí Sobotka. Agentura musí opční právo uplatnit do 7. října.
Po dokončení transakce bude mít česká pobočka TIW v Oskarovi 99,88 procenta akcií, zbývající podíl připadá společnosti Priority Telecom. I s touto firmou však TIW podle informací ČTK vyjednává o odkupu akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).