Menu Zavřít

Sobotka rozhodne o Babišovi. Ten nabádá ke klidu

2. 5. 2017
Autor: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes ve 13:30 vyjádří k dopisu, jímž vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) vysvětloval Sněmovně své majetkové poměry. Na twitteru to oznámil mluvčí vlády Martin Ayrer, podle něhož premiér na tiskové konferenci oznámí i "další kroky". Babiš čelí kritice zejména kvůli nákupu nedaněných jednokorunových dluhopisů od firmy Agrofert v době, kdy ji vlastnil. Podezření z daňových úniků ale odmítá a opakovaně řekl, že z vlády neodstoupí.

Sobotka i Sněmovna vyzvali Babiše k vysvětlení nejasností kolem jeho majetku a daní. Transakce mezi vicepremiérem a jeho někdejší firmou prověřuje Finanční správa, která podléhá ministerstvu financí, ale také policie. Podle Babiše by se měli všichni zklidnit a nechat vyšetřovat nezávislé orgány. Sobotka v pondělí uvedl, že Babiš by se měl se situací vyrovnat jako chlap.

Sněmovna Babiše vyzvala k vyvrácení podezření z daňových úniků do konce dubna. Ministr financí v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert za legální a míní, že vše vysvětlil. Záležitost považuje za organizovanou kampaň a mediální hon na sebe. V pondělí uvedl, že Sobotka ho chce dostat z politiky a poškozuje tím vládu. Podle premiéra vládu zatěžují Babišovy problémy a také zvyšují napětí v koalici.


Čtěte dále:

Babiš: Nemám důvod k rezignaci

Andrej Babiš bude šéfem hnutí ANO další dva roky


Obsah Babišova dopisu označila za nedostačující pravicová opozice a Babišovo vysvětlení jeho nákupu korunových dluhopisů Agrofertu je neuspokojivé také podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka.

ebf - tip - debata

Přečtěte si komentář Petra Holce:

Ještě pár sólo akcí Sobotky a ČSSD exploduje ještě před volbami

 Petr Holec


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).