Menu Zavřít

Sobotka s Hollandem si notovali: Evropa se nesmí rozdělovat do zón

30. 11. 2016
Autor: čtk

Evropská unie se nesmí rozdělovat do geografických zón, členské země musí držet pospolu. Shodli se na tom dnes v Praze český premiér Bohuslav Sobotka a francouzský prezident François Hollande. Oba se také kladně vyjádřili ke společné evropské obraně a ke spolupráci při ochraně vnějších hranic unie.

Sobotka na tiskové konferenci vyzval francouzské firmy, které v Česku investují, aby zvyšovaly mzdy svým českým zaměstnancům, podle něj to pomůže sbližování životní úrovně v EU.

„Česká republika stojí o to, aby se nekopaly příkopy, aby tady nevznikaly příkopy mezi jednotlivými částmi Evropské unie,“ řekl Sobotka. Podle něj má Praha zájem o posílení spolupráce mezi visegrádskou skupinou, která sdružuje středoevropské státy, a zeměmi jako Francie, které patřily k zakladatelům unie.

„Nemůžeme se rozdělovat do nějakých geografických oblastí. Můžeme mít někdy rozdílná stanoviska, nicméně jsme na jedné lodi, jsme tady spolu, abychom bojovali za jednotnou vizi Evropy,“ řekl Hollande. Podle něj se evropští politici musí snažit o to, aby zvýšili důvěru Evropanů v unii.

Oba politici také mluvili o potřebě společné evropské obrany, což by přispělo i k lepší ochraně vnějších hranic unie. „Zajištění bezpečnosti nám umožňuje být aktivnější v boji s terorismem, který může udeřit úplně všude. Měli bychom mít společnou koncepci obrany, abychom využili naší společné síly,“ řekl Hollande.

Sobotka Hollandea také upozornil na to, že mezi Českem a Francií jsou velké rozdíly v životní úrovni a ve výši mezd. Podle něj je třeba, aby se tyto rozdíly postupně snižovaly. Pomoci k tomu podle premiéra mohou i francouzské firmy, které jsou pátým největším zahraničním investorem v Česku. Kdyby zvýšily mzdy českým zaměstnancům, životní úroveň obou zemí by se podle něj sblížila.

Sobotka s Hollandem také připomněli, že vztahy Česka s Francií mají dlouhou tradici. Francie byla první zemí, která v roce 1918 uznala samostatné Československo. Podle Sobotky má proto Praha zájem, aby se Francie za dva roky podílela i na oslavách stého výročí vzniku československého státu.


Dále čtěte:

KL24

Hollande míří do Prahy. Přijme ho Zeman i Sobotka

Musíme lépe bránit evropské hranice, vyzvala Merkelová


  • Našli jste v článku chybu?