Menu Zavřít

Sobotka to nevzdal

17. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Headhunteři možná loví nové představenstvo zbytečně

Další pokus o zvýšení svého vlivu v České konsolidační agentuře (ČKA) podniká ministr financí Bohuslav Sobotka. Aby předešlo nejrůznějším spekulacím, ministerstvo financí se rozhodlo, že výběrem členů představenstva České konsolidační agentury pověří nezávislou headhuntingovou společnost. Týdeník EURO získal informace, že by jí měla být německá poradenská společnost Kienbaum. Ta by měla dodat návrhy na nové členy představenstva do dvou měsíců. „Ano, je to pravda,“ potvrdila týdeníku EURO Ilona Farková, konzultantka Kienbaumu.

Pojištěný výběr.

Dohodnutý způsob výběru však nenechává nikoho na pochybách, že ministr chce výběr držet pevně v rukou. Zainteresovanými kruhy kolují informace, že Kienbaum má údajně dodat deset potenciálních kandidátů, z nichž však tři budou navrženi ministerstvem financí. Kienbaum ale údajně nemusí do výběru kandidáty z ministerstva vůbec zařadit. To by ovšem bylo asi spíše překvapivé. Výsledkem by měla být jména pěti lidí, u kterých konzultantská společnost uvede, jaké kompetence by v představenstvu ČKA měli mít. Zajímavá je i informace, že Kienbaum má z kandidátů doporučit jednoho, který by České konsolidační agentuře šéfoval. Farková na dotaz týdeníku EURO sdělila, že v této věci podávat informace nemůže. Týdeníku EURO potvrdily zprávu dva zdroje, z nichž jeden je blízký ministerstvu financí. Většinu v představenstvu však ministerstvo může pohodlně sestavit, pokud podle očekávání vybere tři kandidáty, které samo původně navrhlo.
„Jakékoliv spekulace o transparentnosti výběru jsou liché. Lidé se mohou buď přihlásit do výběru sami, nebo mohou být navrženi. Konečné slovo má navíc stejně vláda,“ uvádí zdroj. A jaký je zájem? „Do Kienbaumu už volají lidé a sami se pro tuto práci nabízejí,“ říká člověk obeznámený se situací.

KL24

Marná snaha.

Pravděpodobnost, že vybraní kandidáti se opravdu nastěhují do kanceláří po Pavlu Řežábkovi a jeho týmu, však není příliš velká. Výměnu vedení ČKA musí schválit vláda. Navíc ministr Sobotka o obměnu vedení ČKA usiluje již od svého nástupu do funkce před půlrokem, nedosáhl ale zatím žádných podstatných výsledků. Nedokázal ani odvolat z postu předsedy dozorčí rady ČKA Vlastimila Tlustého z ODS. Přitom poslanci vládní koalice mají v dozorčí radě potřebnou většinu.
ČKA je zcela zjevně pod politickým vlivem zemanovského křídla v ČSSD. Informace, které má týdeník EURO k dispozici, říkají, že proti Tlustého odvolání hlasovali tehdy skutečně dva poslanci ČSSD Josef Hojdar a Alfréd Michalík. Po neúspěšné prezidentské volbě toto křídlo ještě posiluje a Sobotkovy šance se dále zmenšují.
Nestabilita managementu přichází nevhod do doby, kdy pokročila příprava na prodej dvou velkých balíků pohledávek. První je za podniky v konkursu a druhý je sestaven z portfolia Konpa, dceřiné společnosti ČKA. Navíc by se měl brzy začít připravovat třetí balík. Vrcholí také spory mezi státem a ČSOB o dořešení transakcí kolem zkrachovalé IPB. Týdeník EURO má informace, že tyto spory jsou natolik vážné, že do jednání před týdnem přímo vstoupili ministr Sobotka a šéf ČSOB Kavánek. Dosavadní schůzky probíhaly téměř rok na úrovni náměstků.

Březina návnadou.

S vývojem vyjednávání a s omezením vlivu ministerstva financí na ČKA může souviset i nástup bývalého Zemanova ministra bez portfeje Karla Březiny do ČSOB. Má se stát jedním ze čtyř ředitelů fondů Accord (ADF) a Tritton (TDF). Jejich jménem má působit ve slovinských papírnách Vipap Krško, v nichž má majoritu TDF, a ve společnosti Trustfin, kterou kontroluje Accord. Mluvčí ČSOB Milan Tománek, uvedl, že funkce ředitele fondů je bez exekutivních pravomocí a neplacená. Přesto však není nutné se obávat, že by Březina přišel zkrátka. Týdeník EURO má informace, že ČSOB inkasuje jenom z TDF poplatek za investiční management ve výši dvaceti milionů korun ročně a své zaměstnance, které se na správě fondů podílejí, nepochybně z těchto poplatků dokáže ohodnotit. ČSOB angažování Březiny patrně považuje za vstřícný krok vůči Pavlu Řežábkovi, který je dnes jejím hlavním kritikem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).