Menu Zavřít

Sobotka: Zeman není ústavní soudce, Babiše by měl odvolat

9. 5. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman není ústavní soudce, aby ústavu vykládal, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman by neměl nad ústavou spekulovat, ale jednat podle ní, dodal předseda vlády před odpoledním jednáním užšího vedení sociální demokracie. Sobotka doufá, že Zeman vyhoví jeho návrhu a ministra financí Andreje Babiše (ANO) odvolá v době, "která nebude příliš dlouhá".

„Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat,“ uvedl Sobotka. Nevidí důvod posílat kvůli Babišovu odvolání na Hrad další dokument. Doufá, že prezident bude postupovat podle ústavy. „A to v době, která nebude příliš dlouhá,“ řekl.

Sobotka nechtěl spekulovat, co by nastalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Kvůli pověsti země navenek i domácí stabilitě je nutné, aby každý ústavní činitel plnil povinnosti a slib, který občanům a republice dal, vysvětlil. „Ten slib dal také prezident,“ řekl.

První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec připustil, že pokud bude situace trvat týdny a týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou. „K tomu jsme ale ještě daleko,“ uvedl. Pokud by Zeman konal po návratu z Číny po polovině května, bylo by to podle Chovance akceptovatelné, i když nestandardní.


Co bude dál s premiérem Sobotkou? Přečtěte si komentář Petra Weikerta

 Weikert


Lídři sociální demokracie se ještě před středečním ranním jednáním všech koaličních stran o budoucnosti sejdou během dneška se zástupci lidovců. „Jsou to naši partneři v koalici, je třeba s nimi jednat, jak to vidí. Je to konzultace,“ uvedl Chovanec.

Sobotka řekl, že s ministry sociální demokracie konzultoval, zda poletí se Zemanem do Číny. Chovanec, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík dnes oznámili, že do Číny nakonec s hlavou státu nezamíří. „Původně měli jet čtyři, dohodli jsme se, že pojede jen pan ministr (průmyslu Jiří) Havlíček, který tam má naprosto neodkladné a nezastupitelné povinnosti,“ uvedl. U ostatních převládla povinnost řešit vládní krizi či pracovní povinnosti v Česku, dodal.

WT100

ANO: Sobotka by měl vypovědět koaliční smlouvu
Premiér Bohuslav Sobotka podle hnutí ANO porušil současnou koaliční smlouvu. Pokud chce odvolat ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, měl by smlouvu nejprve vypovědět a poté vyjednávat o nové, uvedlo ANO v tiskové zprávě. Hnutí by pak v nové dohodě žádalo některé garance, například že vláda dovládne do voleb bez dalších změn a v dohodnutém personálním obsazení.

ANO tvrdí, že současnou vládní krizi zapříčinil Sobotka na základě „vylhaných argumentů“ a s podporou „bezprecedentní kampaně nelegálních a sestříhaných odposlechů“. „Premiér opět porušil a pošlapal, co vlastnoručně podepsal. Právě na základě (koaliční) smlouvy už více jak tři a půl roku společně vládneme,“ uvedl Babiš.

Na středečním koaličním jednání proto bude ANO chtít být konstruktivní a respektovat ústavu. „Jde nám o stabilitu této země. Na druhé straně není možné nerespektovat koaliční smlouvu podepsanou všemi poslanci koalice,“ uvedl Babiš. Premiéra vyzval, aby vypověděl koaliční smlouvu a vyjednával o nové. „Hnutí ANO chce v takovém dokumentu garance, že vláda dovládne do voleb bez dalších změn,“ uvedl.

Ministerstvo financí by tak obsadil kandidát ANO, což podle Babiše vyplývá už z textu současné smlouvy. „Po nečekaných změnách názorů, které se odehrály u pana premiéra v posledních týdnech, mu (Sobotkovi) bohužel bez nové smlouvy už nemůžeme věřit,“ dodal Babiš, kterému dnes na jednání vyjádřili podle tiskové zprávy podporu všichni přítomní členové vedení hnutí a ministři za ANO.

O vládní krizi dále čtěte:

Komentář: Zapomeňte na vládní krizi. Tu největší řeší ODS s TOP 09

Demise premiéra je demisí kabinetu, míní Zemanem citovaný právník

Dusno ve vládě: členové koalice přešli k vulgaritám

Ministři ANO by ve vládě zůstali i bez Babiše, připouští Faltýnek

Sobotka: Mezi Zemanem a Babišem je mocenský pakt

 Miloš Zeman a Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?