Menu Zavřít

Sobotkovy vlhké pionýrské sny

18. 5. 2015
Autor: Euro

K velkému překvapení ekonomů, jak už to bývá, Český statický úřad minulý týden oznámil, že ekonomika rostla v prvním letošním čtvrtletí rekordním růstem. Ten táhne nahoru především průmysl, hlavně vyšší výroba dopravních prostředků, strojů a zařízení, ale i vyšší spotřeba lidí. Česku, malé exportní ekonomice, samozřejmě pomohlo především oživení v EU, kam směřuje většina našeho exportu.

V podstatě lze tedy říct, že v tom výjimečně nemá prsty vláda, obvyklý podezřelý. Takže jak zareagoval její premiér Bohuslav Sobotka? Zhruba v ČT řekl, že za rekordní ekonomický růst může politika jeho vlády a taky evropské dotace. Fakt? A jaká asi politika jeho vlády a ČSSD především? ČSSD a ekonomika totiž zpravidla nebývají nejlepší kamarádi.

Myslí snad premiér zrušení zdravotnických poplatků, které zaplnilo ordinace zbytečnými pacienty a státní rozpočet stojí další peníze? Nebo zvýšení platů poslanců, takže i oni teď podpoří ekonomiku tím, že si konečně koupí lepší oblek?

Úplně bych na to nesázel: někteří z nich s první letošní výplatou zjistili, že nakonec berou míň, protože se zvýšením svých platů odmávli i zdravotní odvody z poslaneckých náhrad. Řekněme, že i oni sami ochutnali obvyklé plody své práce.

Neznámé pojmy

Ale zpět k Sobotkovi. Od premiéra, který je od mládí v politice, takže nikdy nepracoval v reálné ekonomice, nemůžete čekat nic jiného. Celý život si upřímně myslí, že o jakémkoli růstu se rozhoduje na partajních schůzích, protože někdo přece musí za lidi rozhodnout, co je nejlepší. Ostatně slyšeli jste někdy Sobotku, že by mluvil o živnostnících, podnikatelích či firmách, skutečných motorech každé ekonomiky?

Vsadím se, že ano: pokaždé, když o nich mluví, tak jim chce něco sebrat a dát to k přerozdělení vládě, tedy sobě. Obvykle jde o různé daně, protože v očích Sobotky jsou živnostníci, podnikatelé a firmy jen dojnou krávou pro úplatky svým voličům.

Sobotka v tom samozřejmě není sám, své voliče uplácejí všechny partaje. Na mladém (a současně starém) Sobotkovi je nicméně zajímavé, že džihád k soukromému sektoru a obecně lidem, kteří od státu chtějí jen to, aby je nechal na pokoji, myslí skutečně upřímně: prostě věří, že parazitují na státu. I když ví, že bez jejich práce a daní nerozdá svým voličům ani korunu.

Vládě tak vděčíme za rekordní ekonomický růst hlavně tím, co neudělala

V souvislosti s rekordním ekonomickým růstem Sobotka zmínil ještě stabilní politické prostředí. Aspoň v tom má svatou pravdu. Nebudu teď do vládní koalice úplně počítat lidovce, protože ti odjakživa vládnou tak, že vždycky s vlastní vládou nejdřív nesouhlasí, načež rádi souhlasí, když je kvůli původnímu nesouhlasu dvakrát pozvou do televize. Snad v tom je pevná víra, či co.

Jinak je ale vláda naštěstí politicky stabilní především tím, že ANO vedené miliardářem a podnikatelem Andrejem Babišem zatím odmítá aspoň ty nejbláznivější nápady ČSSD. Vládě tak vděčíme za rekordní ekonomický růst hlavně tím, co neudělala. Protože kdyby ve Strakově akademii opravdu úřadovala – jak rádi říkají sportovní komentátoři – ČSSD, máme všichni po vzoru poslanců míň, přestože by nám jejich zákony slibovaly víc.

Ostatně pokaždé, když si jdu něco koupit a podpořit tím domácí hospodářství, ptám se sám sebe: neplánuje Sobotka zase nějaký zákon, takže bych měl radši šetřit?

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Mládí a Agrofert vpřed!

Babišova stoprocentní demokracie

ebf - tip - debata

Proč na Hradě sedí bláznivý muž

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).