Menu Zavřít

Socani všech vyznání, neblbněte!

20. 9. 2017
Autor: Redakce

Světem to obchází jako to staré známé strašidlo komunismu. Navrhla to partička europoslanců, i když zatím marně. V tuzemsku to propaguje expremiér Špidla a v Americe to napadlo i Billa Gatese. Aktuálně si nápad na zdanění práce robotů osvojili v naší předvolební kampani Piráti a Zelení.

Bývá to odůvodňováno tezí, že roboti seberou lidem práci, nezaměstnaní žádné daně neplatí a někde se musí najít nové zdroje. Tahle teze o nahrazování lidské práce stroji nicméně není žádným výdobytkem moderních technologií. Je stará nějakých dvě stě let a stejně tak dlouho historie opakovaně prokazuje její absurdní hloupost.

Kdyby královna Viktorie zdanila parní stroje, tak dodnes jezdíme koňkou. Pravda, dařilo by se kočím a pacholkům ve stájích, jakož i podomkům obracejícím seno. Že by ale život lidu byl lepší a plnější smysluplné práce než dnes, asi zapochybuje i takový Matěj Stropnický. I když je nutné asi přiznat, že nebýt zavedení prvního faktického robota v našich domácnostech, kterým byla automatická pračka, byli bychom asi ušetření významné části feministických pomateností, protože ženy by měly spoustu jiné práce.


Obrana před roboty má více podob: Havaj zvažuje univerzální příjem

 Je univerzální příjem pro Havaj řešením?


Přesto platí, že zdaňovat technický rozvoj a inovace je srovnatelné jen s pokusem rekonstruovat Auroru do bojeschopného stavu. Hloupější nápad vedoucí k naprosté ztrátě konkurenceschopnosti, likvidaci celých průmyslových odvětví a zániku pracovních míst, které se přestěhují do zemí, kde vládnou alespoň o něco menší pitomci, asi jen tak nikdo nevymyslí.

ebf - tip - debata

Takže moji milí socani všech možných vyznání, už fakt neblbněte. Po vašem občasném vládnutí bude všude na světě práce dost. Úplně stejně jako bylo po všech dosud proběhlých vědeckotechnických revolucích. To je totiž to úžasné na trhu a přirozené ekonomické aktivitě člověka.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

S Bruselem na věčné časy

Pseudoandrej

Miloš omylný

Fetišisté minimální mzdy

Zelená fuška

Košile dotací a náš kabát

Kopnutí do německého kotníku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).