Menu Zavřít

Socialismus v Silicon Valley. Ve firmách se poprvé formují odbory

28. 3. 2017
Autor: ČTK

Nespokojenost s americkým prezidentem Donaldem Trumpem může vyústit ve vznik odborů v Silicon Valley. Za jiných okolností by přitom zrod odborových organizací v technologických firmách nepřipadal v úvahu.

O založení odborových organizací mluví stovky inženýrů a manažerů v americkém Silicon Valley. Tedy lidí z technologických firem jako Facebook nebo Google, kteří jsou velmi dobře placeni a založení odborů by jim nemělo přicházet na mysl.

Dosud oficiálně ke vzniku žádné odborové organizace v Silicon Valley nedošlo. „V posledních týdnech se zájem o odbory a organizování zaměstnanců rozhodně zvedl,“ prohlásila dle serveru Quartz jedna z tamních aktivistek. Podle ní budou šéfové technologických firem k Trumpovi vstřícní jen do doby, než narazí u svých zaměstnanců.

Silicon Valley přitom paradoxně patří ve Spojených státech k místům, kde mají odbory velmi špatnou reputaci. Spoluzakladatel firmy Intel Robert Noyce kdysi prohlásil: „Je zásadní výhodou nemít odbory. Pokud bychom měli pracovní pravidla, jaká mají firmy s odbory, všechny společnosti v Silicon Valley by skončily.“


Silicon Valley se smiřuje s Trumpem. Naději vyjádřili Bezos či Zuckerberg

 Jeff Bezos, zakladatel vesmírné společnosti Blue Origin (Zdroj: Blue Origin)

Na rozdíl od průmyslových měst jako Detroit či Boston na druhé straně USA ale odbory mají v Silicon Valley posloužit jinému účelu než zvýšení mezd. Cílem je politika.

Velký odpor v Silicon Valley vyvolal Trumpův zákaz vstupu obyvatelům některých převážně muslimských zemí do USA. Mnoho zaměstnanců v technologických firmách jsou přistěhovalci. Nevoli způsobil také Trumpův záměr vytvořit databázi muslimů žijících ve Spojených státech.

EBF24

Loni v listopadu vzniklo hnutí Tech Solidarity, jež sdružuje zaměstnance technologických firem, není však odborovou organizací. „Naším cílem je kolektivní akce všech zaměstnanců,“ tvrdí zakladatel hnutí Maciej Ceglowski. Politika tohoto hnutí je jednoduchá. Zaměstnanci mají pod výhrůžkou odchodu donutit vedení firem, aby nešly Trumpovi na ruku hlavně v tématech migrace. Vyjednávající pozici mají silnou – inženýrů je v USA nedostatek. A založení odborů by tuto pozici ještě posílilo.

Kteří muslimští migranti v USA prorazili? Čtěte:

6 muslimských migrantů, kteří vyrostli v americké miliardáře

Shahid Khan

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).