Menu Zavřít

Sociální dárek

16. 2. 2016
Autor: Euro E15

Pokud by se proti novému koaličnímu nápadu nezvedl hlas šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, zřejmě by zapadl v nepřehledném balastu sociálního rozhazování Sobotkova kabinetu. Sociální demokraté a lidovci chtějí snižovat sociální pojištění rodinám s více dětmi a naopak vyšší sazbou penalizovat bezdětné. A když už je i AB proti, stojí se za to podívat proč.

Předně je důležité říci, že šéf hnutí ANO to nedělá kvůli náhlému racionálnímu uhranutí mysli. Je to hlavně kopanec do kotníku koaličních partnerů v jejich vleklém boji, a také jde o nový styl jeho širokého populismu, který už předvedl při snaze o levnější pivo – „Já to navrhoval, sice to neprošlo, ale pamatujte, že já byl ten správný.“ Jen tentokrát míří napravo, ne nalevo.

Odhlédneme – li od těchto důvodů, má v jádru šéf ANO pravdu. Hlavním argumentem proti tomuto sociálnímu dárku je, že zásah by vzal státnímu rozpočtu čtyři a půl miliardy korun (rodiny se čtyřmi a více dětmi by neplatily žádné sociální pojištění).

A říkat, že na rodiny s dětmi se jinak zapomíná, by nebyla pravda. Podle koaliční dohody má už stejná skupina lidí každým rokem vyšší slevu na dani. Zvedla se už dvakrát a zvedat ještě bude. K tomu ještě koalice snížila DPH na 10 procent u plen, léků či kojenecké výživy. Nestačí to už?

Dítě za stovku

Ministryně práce míní, že slevy na sociálním pojištění jsou potřeba, protože děti budou jednou pracovat na důchody. Opravdu si myslí, že ta stovka, dvě za měsíc přemluví dosud nerozhodnuté k tomu, aby zapracovali na dalším potomstvu? Tenhle koaliční nápad určitě schodek na důchodovém účtu nespasí.

Ono by to chtělo důmyslnější řešení, třeba druhý důchodový pilíř, který ovšem současná koalice pohřbila místo toho, aby ho opravila a dotáhla do konce.

Tyhle sociální procentíčka mají lidovcům a sociálním demokratům zajistit podporu voličů, opravdu ospravedlnitelný smysl nemají. Koalice musí přijít s rozumnějším nápadem, jak zalepit důchodový dluh.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře autora:

Dohnali jsme Německo

A za co jsi zvonil klíčema ty?

MMF24

Jasná chvilka spícího europoslance


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).