Menu Zavřít

Sociální demokraté chtějí prosadit zálohové výživné, které by vyplácel stát

14. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Poslanci ČSSD předložili do Sněmovny návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval stát. Předpokládá, že o dávku by mohl požádat rodič, kterému bývalý partner soudně nařízené alimenty neplatí vůbec, nebo je hradí jen z části. Stát by potom dlužnou částku vymáhal do svého rozpočtu.

„Novela pomůže těm nejpotřebnějším, maminkám či tatínkům, kteří zůstali na výchovu svých dětí sami a jejichž partner neplní své zákonné povinnosti,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle poslankyně Aleny Gajdůškové jde v této situaci o děti a o vymahatelnost práva. „Situace pro neúplné rodiny, pro ty, které nedosáhnout na dávky v hmotné nouzi, bude mnohem příznivější,“ řekla Gajdůšková.

O dávku by mohl rodič žádat po dvou měsících, v nichž nedostane alimenty vůbec, nebo dostane jen jejich část. Na dávku by měly dosáhnout děti z domácností s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Zálohové výživné by mohlo dosáhnout nejvýše 1,2 násobku životního minima. Podle Gajdůškové jde o částku, která zhruba odpovídá průměrné výši výživného, jak je obvykle určují obvykle soudy.

„Pokud bude v daném případě stanovené výživné vyšší, stát jako zálohované výživné vyplatí pouze část odpovídající danému maximu,“ uvedla poslankyně. Případný rozdíl zůstane pohledávkou rodiče, který jej bude moci vymáhat stejnými způsoby jako dosud.


Přečtěte si esej:

Na cestě do pekel

Na cestě do pekel, ilustrace


Sociální demokraté odhadli, že stát by ročně na náhradním výživném vyplatil kolem 700 milionů korun, zpět by vymohl až pětinu částky.

Obdobný návrh podali nedávno poslanci KSČM. Sociální demokraté s nimi podle Gajdůškové nesoutěží. „Právě to, že KSČM podobný návrh předložila, nás vede k velké naději, že zákon o zálohovaném výživném má šanci na přijetí,“ dodala.

Návrh zákona o zálohovaném výživném schválila v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, byť se před tím hnutí ANO stavělo proti zavedení „další sociální dávky“. Sněmovna předlohu do voleb neprojednala, spadla takzvaně pod stůl.

MMF24

Čtěte dále:

Komentář: Kdo platí, ten jede. Otázka je, kam

Oddlužení jasně, ale takhle?

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Exekuce, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).