Menu Zavřít

Sociální demokraté našli průnik s komunisty. Společně budou vyjednávat s ANO

27. 3. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

ČSSD chce společně s komunisty při jednání o vládě s hnutím ANO prosazovat například zálohované výživné či bankovní daň. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček představil šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi seznam deseti oblastí, kde se rozcházejí vyjednavači ČSSD s ANO. Pomoci s jejich prosazením by podle jeho představ mohla právě spolupráce s KSČM, která by podle dosavadních plánů tolerovala menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Hamáček předložil Filipovi seznam deseti priorit ČSSD, ve kterých panují rozpory s hnutím ANO. „Jedná se o priority, kde vidíme shodu a průnik levicových programů ČSSD a KSČM, a tudíž i prostor pro jejich společné prosazování ve vyjednávání o nové vládě s hnutím ANO. Teď čekáme na stanovisko KSČM,“ řekl Hamáček.

Na seznamu je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent od příštího roku, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. ČSSD na seznam zařadila i bankovní a dědickou daň, zavedení sdíleného pracovního místa a „deklaraci trvalého řešení hospodářsky problémových regionů napříč resorty“.

Hamáček má dnes večer jednat s šéfem ANO a premiérem v demisi Andrejem Babišem. Původně se schůzka měla uskutečnit minulý pátek, na žádost ČSSD se však posunula na dnešek. Sociální demokraté odklad zdůvodňovali tím, že se musí odehrát dvě schůzky expertních týmů. Podle Hamáčka by se po expertních schůzkách měla jednání posunout na politickou úroveň.


Čtěte komentář Pavla Párala: Vláda megakorupce

 Páral


Babiš po dnešním zasedání kabinetu v demisi nechtěl komentovat, s jakými konkrétními návrhy například v oblasti karenční doby na večerní jednání půjde. „My jsme měli mít schůzku v pátek večer, tu sociální demokracie odložila, tak bychom se rádi posunuli,“ uvedl pouze.

ebf - tip - debata

Kromě daní či sociální oblasti se ANO a ČSSD zatím rozcházejí i v pohledu na to, kolik ministerstev by menší partner měl ve vládě obsadit. Sociální demokraté usilují o pět křesel, ANO nabízí čtyři. Usnesení schválené únorovým sjezdem ČSSD navíc s odkazem na Babišovo trestní stíhání vyzývá ANO, aby do vlády nenominovalo stíhané politiky. Označuje to za zásadní překážku.

Dále čtěte:

Ředitelka Státního pozemkového úřadu Maradová skončí. Chce přispět ke koaličním jednáním

Sobotka: Babiš chce ovládnout bezpečnostní sbory

Komentář: Ejdž ár Andrej

Makáme i v demisi. Letos se budou měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).