Menu Zavřít

Sociální demokraté uhájili před CDU prvenství v Dolním Sasku

16. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Předčasné zemské volby v Dolním Sasku vyhráli sociální demokraté (SPD) před demokraty křesťanskými. Do zemského sněmu jdou také Zelení, svobodní demokraté (FDP) a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Na pokračování dosavadní vlády SPD a Zelených výsledek podle všeho velmi těsně nestačí.

Po sečtení všech volebních lístků zvítězila SPD s 36,9 procenta hlasů, Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové získala 33,6 procenta. Konečné výsledky tak představují výrazné povzbuzení pro SPD, která letos prohrála už troje zemské volby a v těch parlamentních před třemi týdny dosáhla nejhoršího výsledku od druhé světové války, když dostala jen 20,5 procenta hlasů.

Potěšena naopak není CDU, která v parlamentních volbách také výrazně oslabila a ještě před několika týdny byla jasným favoritem nedělního hlasování. Její volební lídr Bernd Althusmann, jehož strana byla poslední tři volební období v Dolním Sasku nejsilnější, už připustil, že očekával lepší výsledek a blahopřál SPD.

Třetím nejsilnějším uskupením v zemském sněmu budou s 8,7 procenta Zelení, následovaní FDP se 7,5 procenta. Zelení oproti minulým volbám ztratili kolem pěti procentních bodů, FDP přišla o 2,4 bodu. Do parlamentu druhé největší a čtvrté nejlidnatější spolkové země poprvé pronikne AfD s 6,2 procenta hlasů. Protestní strana tak už bude zastoupena ve 14 ze 16 zemských sněmů. Těsně před hranicemi parlamentu zůstane Levice se 4,6 procenta.


Němci si připlatí za elektřinu. Může za to i výpadek francouzských reaktorů

Němci si za elektřinu připlatí.


SPD by v novém zemském sněmu měla mít 55 křesel, CDU 49, Zelení 13, FDP 11 a AfD devět. Dosluhující koalici SPD a Zelených tak zřejmě k většině 69 mandátů bude chybět jen jediný.

Dosavadní, poměrně oblíbený premiér Stephan Weil (SPD), který výsledky považuje za obrovský úspěch své strany, bude mít nyní v zásadě dvě možnosti, jak sestavit vládu. Buď se může pokusit dát dohromady koalici se Zelenými a FDP, nebo velkou koalici s CDU. Jednoduché to ale nebude. FDP už oznámila, že do koalice s SPD a Zelenými nechce, Weil zase před volbami tvrdil, že si vládu s CDU prakticky nedokáže představit.

EBF24

Hlasování v Dolním Sasku se mělo původně uskutečnit až za několik měsíců, plány politiků ale v srpnu zkřížila poslankyně Zelených Elke Twestenová, která se rozhodla vstoupit do řad CDU. Vláda SPD a Zelených v ten moment ztratila většinu jediného hlasu v zemském parlamentu. Strany se pak shodly na tom, že nastalou situaci mohou vyřešit jen předčasné zemské volby.

Čtěte o situaci v Německu po zářijových „velkých“ volbách:

Alternativa za Alternativu. Bývalá šéfka AfD založila Modrou stranu

Velkou koalici už ne. Němci upřednostňují „Jamajku“

SPD se chystá do opozice, populistická AfD míří do parlamentu

Němečtí voliči potrestali velkou koalici, nová bude vznikat jen těžce

Merkelová chce stabilní vládu. Bude jednat s FDP, Zelenými i SPD


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).