Menu Zavřít

Sofie Cerqueirová: Divokou kartu mají města

18. 10. 2012
Autor: čtk

Městská zastupitelstva by se nyní mohla stát hráči na poli fúzí a akvizic – energetika totiž stále dominuje transakční scéně a municipality k ní mají co říci. Minulý měsíc byl, co se týče české transakční aktivity, poměrně klidný. Současné dění v energetice ale předznamenává, že by se v zimě mohla scéna trochu oživit. Českou strojírenskou firmu I&C Energo má ovládnout Olajterv, což je maďarský poskytovatel konstrukčních řešení pro petrochemický průmysl.

I&C Energo, kterou vlastní maďarská ropná firma MOL, vykázala v roce 2011 obrat 2,7 miliardy korun (110,3 milionu eur). Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Český antimonopolní úřad už transakci schválil. I&C Energo dodává specializované zařízení pro různé druhy elektráren a provozovatele energetických sítí, má se podílet také na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Mezitím se pražský magistrát věnuje závodu o 49,35procentní podíl v Pražské plynárenské. Vlastník podílu E. ON odmítl už druhou nabídku Prahy, která dosahovala 5,3 miliardy korun. Nesplnila jeho představy o ceně. V červenci se naopak snažil E. ON vykoupit podíl od magistrátu.

Zbylých 50 procent v Pražské plynárenské má Pražská plynárenská Holding, což je uskupení, kde má město Praha 51 procent a E. ON 49 procent. Pražská plynárenská měla v roce 2010 roční obrat 12 miliard korun.


Čtěte také:

MOL smí převzít čerpací stanice Pap Oil

Praha nabídla za plynárny 5,3 miliardy, ale nestačilo to

ebf - tip - debata

Veletrhy Brno jsou na prodej. Němci nabízejí většinový podíl


Praha není jediným českým městem, které se dívá na potenciální dealy. V Brně bude zastupitelstvo analyzovat případnou akvizici majoritního podílu ve firmě Veletrhy Brno, kterou drží Messe Dusseldorf. Není to nový nápad, město sdělilo mergermarketu už začátkem roku 2010, že chce svůj podíl navýšit. Kupní cena ale není nízká – odhaduje se na více než 40 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).