Menu Zavřít

Sázka na Česko. Vývojář Veeam v Praze utratí miliardy a zaměstná stovky lidí

19. 11. 2018
Autor: PRAM Consulting

Technologická firma Veeam buduje v české metropoli vývojové centrum, kde zaměstná 500 až 700 IT profesionálů. Investice přesáhne tři miliardy korun.

Na českém pracovním trhu dlouhodobě panuje nedostatek programátorů, vývojářů a dalších „ajťáků“, což vede k trvalému růstu platů v IT branži. Situaci v následujících měsících ještě rozvíří krok softwarové společnosti Veeam, která rozhodla, že v Praze vybuduje své největší vývojové centrum, kde zaměstná zhruba 500 lidí. Týdeníku Euro to řekl Ratmir Timašev, zakladatel a spolumajitel společnosti Veeam Software.

Veeam Software se specializuje na vývoj programů pro zálohování firemních dat a jejich rychlou obnovu v případě technologického problému. „Praha disponuje spoustou pozitivních parametrů, jako jsou vzdělanost lidí, bezpečnost, dostupnost autem či letadlem a také únosné ekonomické náklady na provoz“ vysvětluje Timašev hlavní důvody, proč padla volba na naši zemi.

Veeam má v české metropoli R&D centrum od začátku roku 2016, momentálně v něm působí zhruba 30 vývojářů. Po úspěšném rozjezdu se nyní firma rozhodla udělat z Prahy hlavní „výrobní dílnu“ svých programů. „Momentálně máme tři vývojová centra, kromě české metropole ještě v Petrohradu a v Izraeli. Menší softwarové kanceláře jsou pak ve Spojených státech a Kanadě. Pražské vývojové centrum bude největší, v následujících čtyřech až pěti letech se rozroste na zhruba pět set lidí,“ říká Timašev s tím, že jde o konzervativní odhad a výhledově může pro Veeam v Praze pracovat až 700 IT profesionálů.

Rychlá obnova dat

Timašev založil Veeam spolu s Andrejem Baronovem před 12 lety v Petrohradu, startup se od začátku věnoval vývoji softwaru, který se stará o data a obchodní informace firem. Ta jsou pro byznys klíčová a jejich byť krátká nedostupnost, nebo dokonce ztráta, jsou fatálním problémem.


Přečtěte si:

Kiwi opouští šéfka. Mise je splněna, říká Lucie Brešová

 Lucie Brešová, Kiwi.com


Některé společnosti, typicky banky nebo mobilní operátoři, nemohou bez obchodních informací fungovat ani pár minut. A protože stoprocentní spolehlivost IT systémů nelze zaručit, je třeba mít k ruce nástroje, které umožní firemní data v případě nehody znovu „nahodit“. Čím rychleji, tím lépe. Právě tyto nástroje se budou vyvíjet v holešovických kancelářích Veeamu.

„Rosteme o 40 procent ročně, rozšiřujeme funkcionality pro další cloudové platformy i serverové systémy a kvalitní produkty jsou klíčem dalšího růstu“říká Timašev.

Miliarda tržeb v dolarech

Veeam před časem přesunul své sídlo do švýcarského Baaru, hlavní vývojové centrum buduje v Praze a největší část ze zhruba dvou tisíc zaměstnanců sídlí v Bukurešti, odkud firma řídí prodej a podporu. Prostě globální technologická firma. A také ekonomicky úspěšná. Ještě v roce 2014 dosáhly tržby Veeamu 385 milionů dolarů, loni to už bylo přes 800 milionů a letos chce firma atakovat hranici miliardových tržeb.

„Máme dobře rozjetý rok, jestli udržíme tempo i v listopadu a prosinci, budeme k této metě hodně blízko, nebo ji i pokoříme,“ věří spoluzakladatel a viceprezident pro celosvětový prodej a marketing a dodává, že Veeam většinu profitu investuje zpět do vývoje.

Firmě se daří i na českém trhu. Podle Martina Štětky, ředitele Veeamu pro Česko, Slovensko a Maďarsko, roste firma o desítky procent, v třetím letošním čtvrtletí o 49 procent meziročně. Konkrétní sumy Veeam nepublikuje, nicméně z čísel analytické společnosti IDC lze leccos vyčíst. „Trh softwaru na ochranu a obnovu dat v Česku měl v loňském prvním pololetí hodnotu 5,8 milionu dolarů, v rámci toho Veeam udržel vedoucí pozici s více než 23procentním podílem,“ říká Štětka.

S ekonomickou stabilitou celé firmy souvisí i ochota managementu investovat do pražského vývojového centra. „V příštích čtyřech až pěti letech tu hodláme investovat částku přinejmenším 150 milionů dolarů, zejména do lidí a vybudování adekvátního zázemí“ řekl Timašev týdeníku Euro. Strukturu třímiliardové investice nemá Veeam pevně stanovenou, jisté je, že největší část půjde do lidí. Kromě Čechů totiž Veeam plánuje oslovit IT profesionály z okolních zemí a také hodlá přestěhovat část vývojářů z ostatních center.

„Jsme si vědomi toho, že budeme muset lidem dát opravdu atraktivní nabídku, jak v otázce platů, tak i benefitů. Věřím ale i tomu, že mladí čeští vývojáři se budou chtít podílet na softwarovém řešení, které je úspěšné v celém světě,“ dodává Timašev.

Dále čtěte:

CIF24

Sociální přesycení. Facebooku a spol. v USA přestali přibývat uživatelé

 Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).