Menu Zavřít

Software za mřížemi

13. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Tendr na informační systém pro vězeňskou službu má šest finalistů

Rozluštění stamilionové hádanky se chýlí ke konci. Která ze softwarových firem získá státní zakázku na první komplexní informační systém vězeňské služby?
Generální ředitelství Vězeňské služby ČR o tom má rozhodnout do konce srpna. Jedna ze šesti společností, jež se dostaly do užšího výběru, dodá software pro nový vězeňský informační systém (VIS) v hodnotě sta milionů korun (viz tabulka). Další desítky milionů vítězná firma získá později. Jde totiž o komplexní dodávku. Tedy nejen o samotné programové vybavení, ale také o vyškolení a průběžné vzdělávání uživatelů, a například i provoz help-desk. Peníze od státu se pak posypou ještě dlouhé roky. „Náklady na zavedení komplexního informačního systému vyjdou asi na 100 milionů korun, celkově však bude objem zakázky výrazně vyšší. Počítá se totiž s tím, že systém bude v provozu až několik desítek let a ze strany státu bude do něho nutné průběžně investovat,“ objasňuje ředitel odboru informatiky Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Aleš Kadlec.
S blížícím se datem vyhlášení vítěze tendru se konkurenční boj mezi soutěžícími firmami vyostřuje. Jde totiž o největší zakázku tohoto typu v dějinách českého vězeňství.

Všichni se chtějí odvolat.

Rozhodnutí má padnout 24. srpna. Dobře informované zdroje ovšem tvrdí, že vítěz nemusí být znám v nejbližší době, protože zakázka je tak lukrativní, že prakticky všichni rivalové jsou odhodláni v případě neúspěchu se odvolat. Vyřčení konečného verdiktu se tak může protahovat. Přání Vězeňské služby, aby systém byl plně funkční do roku 2007, proto nemusí být splněno. Přestože soutěž ještě probíhá a vězeňská služba ji odmítá jakkoli komentovat, aby si proti sobě nepopudila soupeřící firmy, týdeník EURO již zná šest finalistů, ze kterých vzejde vítěz.
O důležitosti zakázky svědčí fakt, že se o ni ucházejí ty největší a nejrenomovanější firmy z oboru.

Ve finále šest rivalů.

Po době nezbytné na poradu s právníky nadnárodní gigant Microsoft připouští, že se tendru účastní. Více prozradit nehodlá. Týdeník EURO ovšem má informace, že se výběrového řízení účastní v alianci s pardubickou firmou Infinity, společností se 170 zaměstnanci. Její obchodní ředitel Hanuš Weisl odmítl tendr komentovat. Sdílnější ale byla firma SAP ČR. „Uvedeného tendru se neúčastníme přímo, ale prostřednictvím společnosti ICZ nabízíme systém SAP Business Suite jako základní platformu celkového řešení. Naše společnost je celosvětovým dodavetelem obdobných systémů, a to jak v oblasti veřejné správy, tak e-governmentu, “ uvedl marketingový manažer společnosti Ivan Boroš. Společnost je názoru, že výběrové řízení se vede způsobem pro obdobné soutěže obvyklým. Firma s centrálou v Německu už má zkušenosti se zaváděním informačních systémů ve vězeňství. Softwarově vybavila například věznice ve Spojených státech a několik vězeňských zařízení v Německu. To může být její plus. „Systém je koncipován jako otevřený tak, aby mohl uspokojit reálné, ale dosud oficiálně nevyslovené požadavky nadřízených orgánů a dalších institucí v rámci České republiky i Evropské unie na výměnu elektronických informací,“ vysvětluje Aleš Kadlec. Evropská unie například od vězeňské služby požaduje evidenci drogově závislých osob, které se chtějí léčit.

CIF24

Absence komplexního systému.

Bruselští úředníci by asi byli překvapeni, kdyby jim podklady přišly v operačním systému MS DOS, který dosud české vězeňství užívalo. „O žádném předchozím komplexním informačním systému se nedá hovořit, “ říká Kadlec. Dodává, že původní aplikace dodávalo několik různých firem, ale žádná z nich se právě probíhajícího výběrového řízení neúčastní.
Na druhou stranu má být vybudování vězeňského informačního systému o to náročnější, že jej nelze jen tak „okopírovat“ od sousedů. V rámci Evropské unie totiž neexistuje jeden unifikovaný systém, každá země užívá svůj vlastní. Navíc informační systém v České republice bude mít svá specifika i proto, že vězeňská služba plní více úkolů než je běžné v unii. „Zajišťujeme například eskorty vězňů či střežení soudů, což má v zemích unie na starosti policie,“ vysvětluje ředitel. Také je třeba, aby dobře fungovalo propojení mezi 37 věznicemi, které jsou rozesety po celé zemi. Tady vidí svoji šanci čistě česká společnost Autocont. „Je to velká příležitost. Díky tomu, že máme pobočky po celé České republice, rozhodně jsme schopni tento projekt dobře realizovat,“ uvádí Martin Grigar, generální ředitel společnosti se sídlem v Ostravě, která zaměstnává 600 lidí. Mezi klienty Autocontu patří například přímý nadřízený vězeňské služby – ministerstvo vnitra.

Velcí hráči.

Z velkých firem se soutěže účastní také Hewlett-Packard ČR a IBM, které svoji účast v tendru týdeníku EURO potvrdily. Šestici adeptů uzavírá renomovaná společnost Ness ČR s izraelským kapitálem, která realizovala například projekt katastru nemovitostí. Do tendru vstupuje se třemi dalšími subdodavateli.
Systém je komponován jako otevřený, bude do něho tedy možné přidávat komponenty, a to nejen od hlavního dodavatele, ale i od jiných výrobců. Zadání tendru vesměs firmy i „off record“ hodnotily kladně jako transparentní. Přesto se například další velká firma Unysis rozhodla do hry o státní zakázku nevstupovat. „Vyhodnotili jsme soutěž tak, že do ní nepůjdeme. Důvody proč jsou naší interní záležitostí,“ prohlásil obchodní manažer společnosti Richard Nuncvíd. Některé firmy vyřadilo už zadání, například společnost Oracle. „Přímo v zadání výběrového řízení stojí, že dostanou přednost technologie Microsoft. Proto jsme do soutěže vůbec nešli, “ vysvětlila mluvčí Marta Lipovská. Mezi klienty Oraclu přitom patří například BIS nebo NBÚ. Kdo jde do tendru na VIS: Autocont
Hewlett-Packard IBM
ICZ (SAP)
Microsoft-Infinity
Ness
Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).