Na začátku stála myšlenka na vlastní hospodu. A od ní nebylo nijak daleko ke zprovoznění minipivovaru. Dnes Ladislav Sás se synem Michalem a zetěm Janem Radou vaří pivo již ve své třetí varně o objemu 1500 litrů. „Předloni jsme v ní uvařili 3600 hektolitrů, což znamená zhruba patnáctiprocentní meziroční růst,“ počítá Michal Sás. Výměna varen není jedinou změnou, jíž sokolovská značka ve své historii prošla.
Zatímco při startu se podnik zaměřoval především na spodně kvašená piva, po roce 2010 přišla velká změna. Stále větší prostor dostávaly svrchně kvašené speciály. Bez nadsázky se dá říct, že i Permon může za současný úspěch „svrchňáků“ v Česku.
S novou filozofií přišla i úprava grafické prezentace. Původní usedlý permoník odkazující na hornickou tradici Sokolova ustoupil, nahrazují jej modernější motivy. „Náš současný design odpovídá americké craftové historii,“ vysvětluje Michal Sás. Za branami pivovaru však v Sokolově na čepovaného Permona nenarazíte: „S hospodami je to tady těžké. Mají smlouvy s velkými pivovary.“ Nicméně automatická etiketovací linka i nové ležácké tanky dokazují, že i bez sokolovských výčepních se značce daří.
Jak už je zvykem, okusili jsme dvě piva, tentokrát svrchně kvašená. Speciál Winter Ale ve stylu APA (pět procent alkoholu) vaří ze tří druhů amerických chmelů a dvou druhů obilných sladů. Má svěží citrusovou vůni, v chuti se postupně otevírá do hořkosti následované grepovou kyselkavostí, jež zůstává dlouho v ústech. Polotmavý speciál Permon Damian San Francisco vznikl z kooperace s bratislavským létajícími pivovarem Damian Beer & Ale. Jde o American Strong Ale s poměrně vysokým obsahem alkoholu – činí 7,6 procenta. Základní surovinou je ječný slad a pět druhů chmelu, voní po citrusech se závanem kávových zrnek. Mírná „kávovost“ se rozpíná i v chuti, která je ale především bylinková, až kyselkavá.