Menu Zavřít

Sokolovské uhelné loni klesl zisk na 564 milionů, tržby ale rostly

31. 7. 2018
Autor: Sokolovská uhelná

S čistým ziskem 564 milionů korun ukončila své loňské hospodaření firemní skupina Sokolovská uhelná, vlastněná byznysmeny Františkem Štěpánkem a Jaroslavem Rokosem. O rok dříve vytvořila zisk téměř 1,1 miliardy korun, ten byl však zkreslen mimořádnými vlivy - hlavně vyřešením sporů se Skupinou ČEZ. Tržby Sokolovské uhelné meziročně vzrostly o 1,5 procenta na 6,85 miliardy korun.

Jak dále společnost Sokolovská uhelná uvedla ve výroční zprávě, loni vytěžila 6,9 milionu tun hnědého uhlí. Z toho 3,3 milionu tun prodala externím odběratelům, zbylé množství skončilo v kotlích dvou elektráren ve Vřesové. Společnost loni dodala do sítě 3,09 miliardy kilowatthodin elektřiny, a patří tak mezi pět největších výrobců elektřiny v Česku. Současně zásobuje teplem Karlovy Vary, Sokolov a další města v regionu.

Loňský rok byl prvním, kdy Sokolovská uhelná vlastnila elektrárnu Tisová; tu převzala počátkem ledna 2017 od Skupiny ČEZ. K vyššímu zisku však Elektrárna Tisová Štěpánkově a Rokosově podniku nepomohla - vykázala ztrátu přes 116 milionů korun. Vedle této akvizice Sokolovská uhelná loni investovala do technologie spalování odpadů, nového řídicího systému, modernizace turbin v paroplynové elektrárně Vřesová a pásových dopravníků uhlí.

Přečtěte si také:

Sokolovská uhelná chce víc uhlí. Ve hře je i prodloužení těžby za rok 2030

 Ilustrační foto


Sokolovská uhelná se též zabývá rekultivací bývalých těžebních lokalit. Podílí se i na vzniku nového testovacího centra pro autonomní vozidla. „Po dvou a půl letech úsilí a intenzivního vyjednávání ve spolupráci s agenturou CzechInvest se společnost BMW rozhodla vybudovat své vývojové centrum na Podkrušnohorské výsypce v prostoru mezi obcemi Lomnice, Dolní Nivy a Vintířov,“ připomněl v úvodu výroční zprávy předseda představenstva společnosti Jiří Pöpperl.

ebf - tip - debata

Štěpánkův a Rokosův podnik hospodaří konzervativně. Svůj rozvoj financuje z vytvořených zisků, bankovní úvěry vůbec nečerpá. Ale abychom jen nechválili: zápis z valné hromady v letošního května se ve Sbírce listin Obchodního rejstříku objevil jen v „cenzurované“ podobě, v níž je vynecháno rozhodnutí o rozdělení loňského zisku. Z dokumentu tedy nelze vyčíst výši vyplacené dividendy.

Dále čtěte:

Miliardový zisk díky smíru. Sokolovská uhelná loni vydělala nejvíc za pět let


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).