Menu Zavřít

Soláry a větrníky místo rypadel. Greenpeace chce koupit doly a elektrárny RWE

26. 11. 2018
Autor: CC0 via Pixabay

Německý dodavatel energií Greenpeace Energy má zájem o povrchové doly a uhelné elektrárny společnosti RWE v Porýní. Rypadla v dolech mají být nahrazena solárními panely a větrníky o souhrnném výkonu 8,2 gigawattů.

Greenpeace má v úmyslu aktiva RWE přebírat od roku 2020 a v roce 2025 ukončit jejich dosavadní činnost. Výstavba nových parků s obnovitelnými zdroji by měla podle propočtů Greenpeace vyjít na sedm miliard eur. Zdárného konce se ale záměr dočká jen v případě součinnosti ze strany RWE a také státu a jeho podpory strukturální změny německé energetiky.

„Co nabízíme, je obrovská šance pro celé Porýní a v oblasti ochrany klimatu představuje velký krok vpřed,“ komentoval záměr ekologické organizace šéf německé Greenpeace Energy Sönke Tangermann.

Jen ukončení provozu povrchových dolů a odstavení elektrárenských bloků má stát 384 milionů eur (asi 10 miliard korun). Na to by se dle předpokladu ještě daly použít peníze, která elektrárna vydělá na energetickém trhu před tím, než se kvůli rostoucí ceně emisních povolenek stane nerentabilní.

Z pohledu Greenpeace nejde o první takovou iniciativu. Před třemi lety měla organizace zájem o německá uhelná aktiva švédské společnosti Vattenfall v Lužici. Ta ale nakonec koupilo konsorcium českých firem EPH a PPFI.

EBF24

Dále čtěte:

Greenpeace útočí na EPH: následky po těžbě mohou dopadnout na stát

Energie z uhlí do baterií. V Lužici začíná pilotní projekt Křetínského firmy Leag

Uhelný průmysl se střelil do nohy. Možná i do hlavy

 Jan Brož

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).